China: Beijingul este alarmat de poluarea cursurilor de apă
alte articole
Ministerul Mediului chinez a realizat un sondaj cu privire la calitatea căilor navigabile în capitala Beijing, iar rezultatele publicate în ultimele zile sunt şocante. Din cele 50 de canale şi căi navigabile examinate, nici măcar unul nu este "curat", în conformitate cu setul de standarde fixate pentru mediu. În afară de cele nouă canale de apă deja uscate, toate celelalte sunt puternic poluate, relatează marţi agenţia AGI.
Studiul a fost efectuat pe cele 50 de râuri care fac parte din marele sistem de canale construite în capitala chineză, în epoca imperială, pentru a facilita transportul şi conexiunile în ţară. Canalele Yongding, Daqing, Beiyun, Chaobai şi Jiyun acoperă întreaga capitală şi apele de suprafaţă ajung la casele a 20 de milioane de locuitori. În unele locuri, proasta calitate a apei depăşeşte de zece ori standardul permis.
Canalul Beiyun, care traversează centrul oraşului şi furnizează 70% din populaţie şi 80% din activităţile comerciale, este într-o stare dezastruoasă. Nivelul de reziduuri chimice depăşeşte de aproape 95 de ori limita, azotul amoniacal este de 75 de ori mai mult decât standardul şi cota totală de fosfor este de 26 mai mare decât cea permisă.
Raportul, publicat de către Centrul de Control al Mediului din nordul Chinei, subliniază unele dintre cauzele dezastrului. Sistemele de tratare a apei sunt puţine şi neadecvate. De exemplu, cartierul Zhongguancunche, care găzduieşte 34 de municipalităţi în interiorul său, are doar 10 centre de tratament care nu sunt la înălţime în ceea ce priveşte tehnologia. În zonele îndepărtate, unde există o puternică prezenţă industrială, unităţile de producţie varsă apele uzate direct în căile navigabile. În zonele rurale din aproprierea oraşului în canale sunt descărcate toate deşeurile şi substanţele chimice reziduale utilizate în agricultură, scrie raportul.
La mijlocul anilor '80 apa potabilă era considerată de bună calitate în cele mai multe oraşe din China şi în zonele rurale. Treizeci de ani mai târziu, boom-ul de producţie şi creşterea cu două cifre au redus apele la cel mai scăzut nivel de calitate, iar multe au secat. În Beijing, care de zece ani investeşte în construcţia de staţii de epurare, apa nu mai este potabilă.
În 2009, guvernul chinez a realizat un sondaj cu privire la calitatea a 4.000 de staţii de tratare a apei în oraşe şi provincii, dar nu a publicat rezultatele, oferind ipoteza că prezenţa reziduurilor chimice şi metalice au scăpat de sub control.
Cel puţin şase milioane de oameni au nevoie de apă, aceasta lipsind datorită secetei cauzate de avansarea deşertului şi de schimbările climatice, la care se adaugă catastrofele umane.
În ultimele săptămâni, s-a constatat că un alt proiect de alimentare a capitalei cu noi cursuri de apă, este subminat de poluare. Proiectul major de deviere a apei de la nord la sud, care intenţionează să furnizeze Beijingului resursele râului Yangtze (curge la peste trei sute de kilometri spre sud), conţine apă poluată şi poate fi folosită cel mult pentru uz agricol. Calitatea este departe de cea declarată de guvernul central.
Sute de fabrici au fost închise de-a lungul râului, de la nord la sud, dar problema rămâne la scară naţională. În aceste zile degetul este îndreptat spre unele companii internaţionale gigante, care au fost acuzate că otrăvesc apele teritoriale ale Chinei. Marca HTC din Taiwan ar fi aruncat metale grele în Lacul Tai, în partea de sud a ţării, Apple ar fi responsabilă pentru apa poluată evacuată în râurile din zona de Kushan, aproape de Shanghai.
Pentru Beijing, autorităţile sunt conştiente de faptul că problema este diferită. Poluarea urbană se pare că este mult mai greu de remediat, nu ajunge să închizi o fabrică: trebuiesc educaţi oamenii să-şi schimbe obiceiurile, strigă guvernul municipal. Este singura soluţie care a fost propusă până în prezent.