Un măr pe zi ţine doctorul departe

(STR / AFP / Getty Images)

Sezonul merelor mari şi zemoase abia a început, fiind cunoscut faptul că sunt printre cele mai sănătoase fructe din câte există. Substanţele nutritive care se găsesc în mere ajută la păstrarea sănătăţii întregului organism.

Mărul conţine peste 30 de minerale şi oligoelemente aducând numeroase beneficii organismului. Cele mai importante sunt vitaminele (B1, B2, B3, B5, B6) dar şi potasiu, calciu, magneziu, fier, iod etc.

Prin conţinutul mare de fibre, merele scad colesterolul şi menţin senzaţia de saţietate, un fruct mediu având numai 95 de calorii, pentru că organismului îi ia mai mult timp să digere fibrele complexe decât ar face-o cu materiale mai simple, precum zahărul sau cerealele rafinate. Fibrele solubile care se găsesc în mere se combină cu grăsimea aflată în intestine şi prin eliminare duc la menţinerea în limite normale a colesterolului şi sunt utile pentru menţinerea echilibrului zahărului în sânge.

Fructoza conţinută în mere este un îndulcitor natural şi poate înlocui cu succes zahărul. S-a constatat că femeile care consumă cel puţin un măr pe zi prezintă un risc mai mic cu 28% de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care nu consumă mere.

Merele sunt renumite pentru cantitatea de pectină (o fibră alimentară solubilă) care ajută organismul să elimine colesterolul şi toxinele.

Consumând mere, riscul apariţiei sindromului metabolic (boli cardiovasculare, diabet, obezitate) poate fi redus cu 27%, arată un studiu prezentat la Congresul Experimental de Biologie de la San Diego în 2008. Sindromul de colon iritabil poate fi controlat prin îmbogăţirea dietei zilnice cu fibre.

În curele de slăbire este fructul minune, importantă fiind atât pulpa cât şi coaja care are o componentă numită acid ursolic; acesta scade riscul apariţiei obezităţii, ajutând la arderea mai rapidă a caloriilor şi creşterea masei musculare, iar conţinutul ridicat de potasiu favorizează eliminarea din organism a surplusului de apă. O ceaşcă de mere coapte are 112 calorii, ceea ce face din măr un aliment ideal pentru o dietă redusă în calorii. Merele coapte cresc aportul de vitamina A din organism, ştiut fiind faptul că vitamina A este utilă în protejarea şi reducerea riscului degenerării vederii odată cu înaintarea în vârstă şi chiar a infecţiilor oculare.

Imunitatea crescută în faţa bolilor este un alt mare beneficiu adus de aceste fructe prin conţinutul lor ridicat de vitamina C. Aşadar, înainte de sezonul rece, nu ar strica o cură de mere.

Merele conţin flavonoizi, un tip de antioxidanţi, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi aduşi în corp de poluare sau de alimentaţie. Astfel, previn cancerul, accidentele vasculare, bolile cardiace şi îmbătrânirea prematură.

Un alt efect benefic al merelor este stabilizarea florei intestinale.

Merele sunt foarte bune pentru diabetici. Îi ajută la scăderea glicemiei reprezentând, în acelaşi timp, un desert gustos.

Detoxifierea organismului este o altă indicaţie a merelor, prin eliminarea acidului uric, uşurând durerile în caz de reumatism sau gută.

De ajutor în boala Alzheimer şi combaterea îmbătrânirii creierului este sucul de mere, aşa cum se arată într-un studiu recent efectuat pe şoareci.

În privinţa bolii secolului, cancerul, oamenii de ştiinţă sunt de acord cu consumul de mere bogate în flavonoizi în scopul reducerii riscului dezvoltării cancerului pancreatic cu până la 23%. În coaja mărului, cercetătorii au identificat mai mulţi compuşi care au o activitate puternică împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân.

Banalul măr nu uită nici de protecţia oaselor. Cercetătorii au demonstrat că borul şi florizina (flavonoidul găsit în măr) pot proteja femeile aflate la menopauză de osteoporoză şi pot creşte densitatea osoasă.

Inima este un alt beneficiar al substanţelor din mere. Datorită potasiului pe care îl conţin, ele susţin activitatea cardiacă şi au efect protector asupra vaselor sangvine. Polifenolul găsit în coaja merelor previne solidificarea depunerilor de colesterol de pe pereţii arterelor (determinând reducerea fluxului sanguin către inimă), având ca rezultat reducerea numărului bolilor arterelor coronariene. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California, coaja de măr şi ceapa sunt cele mai bune surse de flavonoizi denumiţi quercitină. Introducerea în dieta zilnică a unui măr, 2 linguri cu ceapă şi 4 pahare cu ceai verde scade riscul unui atac de inimă cu 32% faţă de cei care nu consumă aceste alimente.

Printre alte efecte benefice ale merelor mai amintim: previn formarea calculilor biliari, combat diareea şi constipaţia, previn şi ameliorează hemoroizii, previn formarea pietrelor la rinichi, protecţie naturală împotriva razelor solare, ameliorarea astmului, protejează plămânii împotriva efectelor fumatului etc.

În cosmetică merele oferă pielii strălucire, au efect de hidratare şi uşoară exfoliere, datorită acizilor conţinuţi în fructe. Se folosesc, de regulă, sub formă de mască.

Dinţii sunt curăţaţi şi albiţi, din cauza acizilor pe care îi conţin, dar ajută şi la prevenirea cariilor.

Pentru o stare de spirit senină, consumaţi mere cu două ore înainte de culcare şi veţi avea un somn liniştit. Ceaiul de mere calmează stările de nervozitatea şi iratabilitatea.

Răguşeala ? Cel mai bun remediu este un măr copt cu miere.

Nimic mai simplu dacă ai răcit şi ai gâtul inflamat: adaugă o linguriţă de oţet de mere într-un pahar cu apă călduţă şi bea-l încet de 3 ori pe zi, după masă.

Durerile de cap? Miroase un măr verde. Studiile au arătat că mirosul merelor verzi poate ajuta la calmarea durerilor de cap într-un timp destul de scurt.

Remediile pe bază de mere sunt foarte uşor de realizat.

În bucătărie, pot fi foarte utile. Poţi să coci fructe: banane, ananas, pere, punându-le într-o pungă de hârtie, alături de un măr.

Poţi înmuia zahărul brun, dacă îl pui într-un recipient etanş alături de o felie de măr; acesta îşi va reveni la starea iniţială după câteva zile.

Poţi păstra proaspete prăjiturile sau alte produse coapte, punându-le într-un recipient etanş, alături de o jumătate de măr.

Mai puteţi spune acum că zicala: "Un măr pe zi ţine doctorul departe" este bună doar pentru a face copiii să mănânce fructe ?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură