Ciment cu cocaină, metoda inedită de distrugere a drogurilor din Ecuador
alte articole

Având în vedere nivelurile istorice ale confiscărilor de cocaină din America Latină, cum pot guvernele să scape rapid şi în siguranţă de drogurile pe care le confiscă? Guvernul ecuadorian a găsit o soluţie inedită.
Anul trecut, Ecuador a bătut recordul în ceea ce priveşte confiscările de droguri, cu 201,3 tone confiscate, potrivit ministrului de interne al ţării, Juan Zapata. Astfel, cu un nivel istoric al capturilor de substanţe ilicite, naţiunea latino-americană a devenit prima ţară care a distrus cocaina la scară largă, printr-un proces numit "încapsulare", recomandat în 2020 de Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate ca o modalitate viabilă de eliminare a narcoticelor şi a materialelor toxice.
Procesul de distrugere a drogurilor constă în pulverizarea blocurilor de clorhidrat de cocaină în granule minuscule cu ajutorul unor utilaje grele, a explicat Edmundo Mera, subsecretar pentru controlul drogurilor în cadrul Ministerului de Interne din Ecuador, într-un interviu acordat InSight Crime.
Apoi, cocaina sub formă de pulbere este amestecată cu ciment, sare şi acceleratori chimici, printre alte materiale, pentru a forma un soi de pastă. În cele din urmă, pasta este turnată în matriţe pentru a forma blocuri de ciment şi este lăsată să se usuce pentru a se întări complet. De asemenea, Mera a precizat că, până la 14 octombrie 2022, Ecuadorul a distrus aproape 180 de tone de droguri, dintre care 61% au fost distruse prin această tehnică.