Consumul de droguri în şcoli atinge cote alarmante. Medic psihiatru: Tinerii au nevoie să aibă abilităţi de viaţă
alte articole

Eugen Hrişcu, director medical la clinica ALIAT, a explicat, pentru Ziare.com, cât de gravă este situaţia în privinţa consumului de droguri la tineri şi ce ar trebui să facă autorităţile pentru a opri acest fenomen.
Remarcile sale vin în contextul în care ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că în unele şcoli identificate ca fiind vulnerabile, autorităţile vor să ia măsuri pentru stoparea consumului de droguri.
“Toate aceste măsuri poliţieneşti cu testări şi cu pedepse penale au orientat consumatorii spre consumul de etnobotanice. Mă refer la acele substanţe consumate şi de acele tinere de la Şcoala Centrală. E vorba despre substanţe extrem de ieftine, care nu ies la teste, pentru că sunt noi şi sunt extrem de toxice.
Deci, tot ceea ce se întâmplă de 10 ani încoace, şi ce vrem în continuare să facem, adică mă refer să fie şi mai multă poliţie şi mai multe dosare penale, ne-a adus aici, în punctul în care suntem, şi problema se va agrava”, a precizat Hrişcu.
De asemenea, medicul psihiatru a afirmat că s-a demonstrat că prevenirea cu ajutorul poliţiei duce la o creştere a atractivităţii drogurilor.
“În tot acest timp, politicienii tot vorbesc despre cum să fie şi mai multă poliţie în şcoli. Practic, să mutăm poliţia înăuntrul şcolilor. Când vine poliţia în clasă şi îi ameninţă cumva pe elevi, ea nu face altceva decât să glorifice negativ consumul de droguri”.
În ceea ce priveşte ajutorul care poate fi acordat tinerilor, medicul este de părere că la ore trebuie predate “lecţii la clasă cu elevi puţini” şi nu “campanii pe zidurile şcolilor şi cu marşuri împotriva drogurilor”.
“Tinerii au nevoie să aibă abilităţi de viaţă, pe care unii în familiile lor nu le deprind. Trebuie să antrenezi elevi care să deprindă nişte informaţii care apoi când se întorc în mediile şcolare să devină chiar ei un fel de sprijin pentru colegii lor”, a adăugat el.
Totodată, Hrişcu a transmis că autorităţile ar putea să apeleze la instrumente de prevenire care sunt dovedite ca eficiente în cadrul studiilor.
“Adică trebuie să îi ajuţi pe tineri să îşi dezvolte nişte abilităţi. Cei care ajung acolo sunt în perioade vulnerabile din viaţa lor şi consumul de droguri pentru ei apare ca o soluţie. Şi atunci trebuie să întăreşti capacităţile tânărului de a face faţă acestor situaţii. De a face faţă bullying-ului. Sau a diferitelor situaţii de acasă”.