După ce a promovat modificări genetice în medicina umană, fondatorul Moderna vizează şi plantele

Flagship Pioneering, compania care a creat Moderna şi partener al Forumului Economic Mondial, a lansat oficial Terrana Biosciences, o firmă biotehnologică ce primeşte o finanţare iniţială de 50 de milioane de dolari pentru a dezvolta şi produce la scară largă un spray pe bază de ARN, destinat modificării expresiei genetice a culturilor agricole, potrivit unei postări sub ID-ul Unshadowed pe Substack.com.
Compania susţine că produsul firmei Terrana este un spray care pătrunde efectiv în plantă şi modifică modul în care genele acesteia sunt exprimate.
„Diferenţa în cazul tehnologiei Terrana este că aceasta intră cu adevărat în interiorul plantei. Asta îţi permite să abordezi problemele dintr-o perspectivă complet nouă”, a declarat CEO-ul companiei, într-o formulare care aminteşte de discursul folosit anterior de lideri ai Moderna sau Pfizer.
Acesta a explicat că, după aplicare, ARN-ul pătrunde în plantă prin mici fisuri apărute în frunze. Prin această metodă, Terrana poate introduce molecule de ARN care acţionează ca „vaccinuri programabile pentru plante” sau pot stimula producerea unor proteine utile în combaterea dăunătorilor sau în creşterea rezistenţei la fungi, printre alte aplicaţii.
Un alt aspect notabil este faptul că modificările genetice ar putea fi ereditare, fiind transmise următoarelor generaţii de plante.
Lansarea produsului a atras atenţia şi a generat controverse, mai ales din partea criticilor care subliniază că aceiaşi actori care au promovat modificări genetice în medicina umană îşi îndreaptă acum atenţia către sectorul alimentar, invocând motive precum schimbările climatice şi nevoia de a proteja culturile agricole.