Poliţia a destructurat un "supercartel" european de cocaină şi a arestat 49 de persoane

Supercartelul care controlează o treime din comerţul cu cocaină din Europa a fost
Supercartelul care controlează o treime din comerţul cu cocaină din Europa a fost (Facebook - Europol)

Autorităţile de aplicare a legii din şase ţări şi-au unit forţele pentru a doborî un "supercartel" de traficanţi de droguri care controlau aproximativ o treime din comerţul cu cocaină din Europa, a anunţat luni agenţia de combatere a criminalităţii din Uniunea Europeană.

Europol a precizat că în timpul anchetei au fost arestaţi 49 de suspecţi, ultima serie de raiduri din Europa şi Emiratele Arabe Unite având loc în perioada 8-19 noiembrie.

Agenţia a precizat că forţele de poliţie implicate în "Operaţiunea Desert Light" au vizat atât "centrul de comandă şi control, cât şi infrastructura logistică a traficului de droguri din Europa".

Peste 30 de tone de droguri au fost confiscate în timpul investigaţiilor desfăşurate în Spania, Franţa, Belgia, Olanda şi Emiratele Arabe Unite cu sprijinul Europol. Administraţia americană de combatere a drogurilor a jucat, de asemenea, un rol în doborârea organizaţiei, care era implicată şi în spălarea de bani, a precizat Europol.

"Amploarea importului de cocaină în Europa sub controlul şi comanda suspecţilor a fost masivă", a declarat Europol, adăugând că suspecţii au folosit comunicaţii criptate pentru a organiza transporturile de droguri.

Olanda a fost ţara în care au fost efectuate cele mai multe arestări, cu 14 suspecţi arestaţi în 2021. Europol a precizat că şase "ţinte de mare valoare" au fost arestate în Dubai.

Autorităţile olandeze au declarat că unul dintre suspecţii arestaţi în Dubai ar fi importat mii de kilograme de cocaină în Olanda în 2020 şi 2021. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, cu dublă cetăţenie olandeză şi marocană, este, de asemenea, urmărit penal pentru spălare de sume mari de bani şi posesie de arme de foc. Poliţia a început să îl investigheze după ce anchetatorii au spart serviciul de mesagerie criptată Sky ECC, care este popular printre infractori.

Un cetăţean olandezo-bosniac în vârstă de 40 de ani a fost, de asemenea, arestat în Dubai în urma unei anchete bazate pe mesaje Sky interceptate, potrivit poliţiei olandeze. Acesta este suspectat că a importat în Europa cocaină şi materii prime pentru producerea de amfetamine.

Cantităţi record de cocaină sunt confiscate în Europa. Disponibilitatea acesteia pe continent nu a fost niciodată mai mare, având o puritate extrem de ridicată şi preţuri scăzute.

Peste 214 tone de cocaină au fost confiscate în regiune în 2020, o creştere de 6% faţă de anul precedent, iar experţii de la Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie consideră că această cantitate ar putea ajunge la 300 de tone în 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe