Cei mai mulţi copii victime ale traficului de persoane în UE sunt din România

Copii (Pixabay)
Loredana Diacu
21.12.2022

Mai mult de jumătate dintre victimele înregistrate ale traficului de persoane sunt cetăţeni ai UE, majoritatea fiind vânduţi pentru sex, potrivit Comisiei Europene.

"Putem observa că marea majoritate a copiilor traficaţi sunt cetăţeni ai UE", a declarat luni (19 decembrie) Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, în faţa presei, potrivit Eu Observer.

Aproximativ un sfert dintre aceştia sunt copii, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt înregistraţi în România, urmată de Germania şi Olanda.

Împreună cu femeile, aceştia sunt "în principal traficaţi în scopuri sexuale", a spus ea, precizând că aproximativ o treime sunt traficaţi în propria ţară.

"Dacă faci trafic de droguri sau de arme de foc, nu le poţi vinde decât o singură dată", a spus ea.

"Dar dacă traficaţi o femeie, o fată în scopuri sexuale, îi puteţi vinde corpul din nou şi din nou şi din nou şi din nou şi din nou", a spus ea.

În cifre absolute, cetăţenii români au fost cei mai afectaţi, cu aproximativ 2.315 persoane înregistrate ca fiind traficate în perioada 2019-2020.

Deşi traficul sexual ocupă cel mai înalt loc, cifra include şi alte categorii de trafic, cum ar fi munca.

Românii au fost urmaţi de francezi (1.202), italieni (904) bulgari (553) şi polonezi (518).

Vârful aisbergului

În ceea ce priveşte numărul victimelor raportat la mărimea populaţiei, România se află, de asemenea, pe primul loc, urmată de Bulgaria şi Ungaria.

Însă Johansson a descris aceste cifre ca fiind "vârful icebergului", menţionând că infracţiunile s-au mutat din ce în ce mai mult pe internet, ceea ce face mai dificilă detectarea lor.

Comisia Europeană doreşte acum să impună sancţiuni obligatorii împotriva firmelor care ajută la traficarea persoanelor. Aceste sancţiuni obligatorii vor fi incluse în directiva UE privind combaterea traficului de persoane, a declarat aceasta.

De asemenea, Comisia doreşte să extindă definiţia traficului pentru a include căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale.

De asemenea, o altă nouă normă va transforma în infracţiune obligatorie exploatarea cu bună ştiinţă a unei victime a traficului de persoane.

Ungaria, Ţările de Jos şi Germania au adoptat legi care consideră infracţiune atunci când utilizatorul ştie că persoana a fost traficată.

Alte state, precum Irlanda, Franţa, Luxemburg, Slovacia şi Spania, poartă discuţii pe această temă.

Acest lucru se extinde, de asemenea, la persoanele traficate pentru muncă, inclusiv lucrătorii din construcţii.

"Poate că persoana nu este angajată, dar a folosit serviciile unei victime a traficului de persoane, iar acest lucru va fi la fel de incriminat", a declarat ea.

Cei mai mulţi dintre cei traficaţi pentru muncă sunt bărbaţi, o cifră care este, de asemenea, în creştere, se arată în raportul Comisiei Europene.

Acesta notează că exploatarea sexuală reprezintă 51% din ponderea cazurilor de trafic, urmată de exploatarea prin muncă (28%). Alte forme de exploatare includ cerşetoria forţată. Mai puţin de unu la sută au implicat prelevarea de organe, se arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor