Chiţoiu: Băsescu m-a rugat să nu-l schimb pe Gheţea. Răspunsul preşedintelui

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, admite că a purtat o discuţie cu ministrul Daniel Chiţoiu, în data de 17 octombrie, privind schimbarea din funcţie a preşedintelui CEC Bank, Radu-Graţian Gheţea, conform purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Schimbarea din funcţie a preşedintelui CEC Bank înainte de finele mandatului legal este considerată de şeful statului ca ”nejustificată” şi efectuată ”tot pe criterii politice”, ceea ce ar putea să ”creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, mai declară purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Motivele invocate de Traian Băsescu în discuţia cu şeful Finanţelor ridica următoarele ”avertizări”:

- mandatul lui Radu-Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară;

- Radu-Graţian Gheţea deţine, în prezent, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii Eximbank, Traian Băsescu l-a avertizat pe ministrul Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a lui Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, conform spuselor lui Oprea, citat de Mediafax.

Intervenţia efectuată de Băsescu a fost revendicată în baza fondul legal din ”Articolului 80, alin. (2) din Constituţia României”.

Prima discuţie dintre Chiţoiu şi Băsescu ar fi avut loc în urmă cu două-trei săptămâni, atunci când preşedintele l-a rugat ca preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, să nu fie schimbat din funcţie.

Discuţiile dintre cei doi au loc în condiţiile care, Ioana Băsescu, fiica şefului de stat, a primit pe data 9 septembrie 2013, un împrumut de la CEC Bank, în valoare d 4,6 milioane de lei, bani ce urmau a fi folosiţi la achiziţionarea unui teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi. Creditul a fost garantat cu soldurile existente şi viitoare a contului de la CE şi terenul cumpărat.

Chiţoiu a explicat către presă telefonul lui Băsescu ca fiind o încercare a preşedintelui CEC Bank de a-şi asigura postul în eventualitatea unor schimbări în sistemul de conducere al băncii.

”M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci şi cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat....", a declarat Chiţoiu, conform Mediafax.

Ministrul a adăugat că în răspunsul oferit preşedintelui s-a precizat faptul că schimbarea modului de administrare a CEC Bank va fi făcut pe criterii de performanţă şi rentabilitate.

”Dacă banca a performat sub actuala conducere, rămâne pe funcţie; nu a performat, nu rămâne pe funcţie”, a concluzionat Chiţoiu, mai scrie Mediafax.

Sub acuzaţiile domnului Ponta conform cărora preşedintele ar fi încercat influenţarea ministrului în favoarea şefului de la CEC, preşedintele a exclus posibilitatea unei legături între ancheta demarată de DNA şi achiziţionarea terenului din Călăraşi făcut de fiica sa.

”Vreau să vă spun că nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici, eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocuri politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal”, a declarat miercuri seară preşedintele.

Miercuri seară, premierul Victor Ponta împreună cu grupurile din PSD, au dezbătut înfiinţarea a doua comisii de anchetă pentru a investiga retrocedările din Ardeal şi complicitatea unor instituţii din stat de achiziţionarea de pământ efectuată de persoane private, fiind ridicat şi ceea ce Ponta a numit ”Cazul Călăraşi”.

Cu privinţă la acuzele prim ministrului, Băsescu a confirmat miercuri seară, că există o anchetă în desfăşurare în urma unei reclamaţii făcute în 2012 şi a negat orice legătură între activitatea desfăşurată de DNA în judeţul Călăraşi şi achiziţia efectuată de fiica sa, Ioana Băsescu.
”Plagiatorul trebuie să ştie că fiica mea este jurist, este un om care respectă legea, ca şi mine, şi că orice plată prin bancă se evidenţiază la Oficiul pentru Spălarea Banilor, orice plată care depăşeşte 10.000 de euro. Nu a existat niciun fel de sumă cash care să fi fost manipulată, manevrată sau înaintată de fiica mea. Totul este transparent şi conform legii.”, a mai spus Băsescu.

Recent presa relata că Ioana Băsescu achiziţionase un teren agricol cu suprafaţa de peste 300 de hectare în Judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a sfătuit-o la cumpărare.

Ioana Băsescu declara în cursul zilei de joi că în luna septembrie 2013, a cumpărat 290,41 hectare de pământ în localitatea Nana din judeţul Călăraşi, cu banii obţinuţi dintr-un credit ipotecar pe o perioadă de 30 ani în valoare de un milion de euro, achitând din banii proprii un avans de 280.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne