Boc, despre descentralizare: Baronii de la consiliile judeţene vor deveni adevăraţi jupâni

Emil Boc
Emil Boc (Epoch Times România)

Descentralizarea iniţiată de Guvernul Ponta este "o struţo-cămilă" care dă posibilitatea baronilor de la consiliile judeţene să devină adevăraţi "jupâni ai teritoriului pe care îl stăpânesc", în timp ce primăriile sunt excluse din procesul de descentralizare, cu toate că acestea sunt cel mai aproape de cetăţeni, a declarat miercuri primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

"Guvernanţii confundă deconcentrarea cu descentralizarea. Descentralizarea presupune să dai autorităţilor locale competenţe care ţin de problemele de zi cu zi ale cetăţenilor, în timp ce deconcentrarea înseamnă că dai agenţilor statului din teritoriu posibilitatea de a fi reprezentaţi în judeţe pe o anumită componentă. Guvernanţii actuali fac, acum, o struţo-cămilă, luând de la deconcentrate şi dând spre autorităţi locale, fără să fie asigurată sursa de finanţare, iar primăriile sunt complet excluse din acest proces aşa-zis de descentralizare, pentru că ele ar trebui să fie beneficiarele descentralizării, fiind cel mai aproape de cetăţeni. Toată descentralizarea este concentrată pe consiliul judeţean, fiind un non-sens ceea ce fac guvernanţii din perspectiva regulilor de drept. Acum se oferă şansa unor baroni de la consiliile judeţene de a fi adevăraţi jupâni ai teritoriului pe care îl stăpânesc, fără o eficienţă practică", a declarat fostul premier Emil Boc.

În opinia acestuia, descentralizarea va fi "ineficientă", motivul fiind că nu se vor descentraliza resurse, "ci doar se vor da sarcini fără bani".

"Descentralizarea se putea face dacă avea loc o regionalizare, pentru că asta însemna să laşi la nivel de regiune anumite competenţe pe care să le rezolve acolo, la locul lor. Primăriile, care sunt cel mai aproape de cetăţeni, rămân cu ochii în soare", a explicat Boc.

Şi preşedintele Traian Băsescu consideră descentralizarea "o prostie majoră" şi o emblemă a neputinţei acestui Guvern, în opinia lui fiind necesară o reorganizare administrativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne