Ponta vrea Comisie de anchetă parlamentară pentru tranzacţia cu terenuri a fiicei lui Băsescu

Premierul Victor Ponta a informat miercuri că a purtat o discuţie grupurile PSD privind constituirea a doua comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii publice în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, cu referire la "Cazul Călăraşi", scrie pesurse.ro.
Primul-ministru Victor Ponta. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
13.11.2013

Premierul Victor Ponta a informat miercuri că a purtat o discuţie cu grupurile PSD privind constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii publice în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, cu referire la "Cazul Călăraşi", scrie pesurse.ro.

În ceea ce priveşte aceste două comisii de anchetă, premierul a anunţat că una dintre ele ar viza modul în care au fost realizate retrocedările, mai ales cele din Ardeal, iar cealaltă şi-ar îndrepta atenţia la eventuale implicări ale unor instituţii, sau persoane din conducerea unor instituţii publice, în achiziţionarea unor terenuri pentru anumite persoane private.

Premierul a ţinut să amintească de "Cazul Călăraşi", adăugând că este dreptul Parlamentului să investigheze, prin comisii, diverse teme care consideră că prezintă o importanţă particulară.

„Cazul Călăraşi”

Recent, în presă au apărut informaţii potrivit cărora fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana, judeţul Călăraşi, beneficiind de sfaturile consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu.

Ioana Băsescu a declarat joi că "în data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro, adică suma de 278.337,45 euro".

Potrivit fiicei preşedintelui, preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost plătit de vânzător, în conformitate cu normele Codului Fiscal. Cât despre credit, acesta a fost contractat în condiţiile pieţei de la o instituţie bancară, pe un termen de 30 de ani.

"Până în prezent am achitat 2 rate", a declarat Ioana Băsescu.

Traian Băsescu, despre afacerile familiei sale

Preşedintele a considerat necesar să clarifice situaţia „business-ului agricol al familiei Băsescu”.

"Vreau să vă spun, să confirm că mi-am dorit să cumpărăm pământ. Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana. Am încercat să-l iau eu, iar banca nu mă putea finanţa cu o asemenea sumă din cauza veniturilor. Este credit ipotecar pentru agricultură. Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să-l trec pe numele meu, pentru că eu vreau să fiu fermierul şi nu văd nimic rău în asta. Am auzit că se vorbeşte de tot soiul de oameni cu probleme cu legea care ar fi lucrat pământul. Lucrurile s-au făcut pe un contract cu o firmă extrem de puternică ce nu este din sudul ţării. La această suprafaţă nu poţi avea şi pământul, şi maşinile în acelaşi timp. Cu salariul de preşedinte nu poţi face un credit pentru a cumpăra 291 de hectare de teren. Vă îndemn şi pe voi să cumpăraţi teren, pentru că o să vă dea satisfacţii", a declarat vineri Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor