China taie ratele din nou, iar motorul de creştere încetineşte

Ţinta de creşterea a Chinei alunecă la un minim de sub 7 la sută, fiind cea mai scăzută în 25 de ani. Importurile din China au scăzut în luna septembrie pentru a 11-a lună la rând şi preţurile de producţie sunt blocate în deflaţie de peste trei ani.
Banca Centrală a Chinei. (Captură Foto)
Gina Sturdza
26.10.2015

Banca centrală a China a tăiat vineri ratele dobânzilor pentru a şasea oară în mai puţin de un an, şi a redus din nou rezerva, suma pe care băncile trebuie să o deţină în încercarea de a stimula economia.

Relaxarea politicii monetare în cea de-a doua mare economie a lumii se află în punctul ei cel mai agresiv, începând de la criza financiară din 2008/09, în timp ce ţinta de creştere pare să alunece la un minim al ultimilor 25 de ani.

Susţinând încă dorinţa Chinei de a aprofunda reformele financiare, pe care mulţi le cred necesare pentru a învigora economia, Banca Populară Chineză (PBOC) a declarat că a eliminat plafoanele maxime pentru dobânda la depozitele bancare.

Schimbarea, pe care la Beijingul a promis-o de luni de zile, va permite - în teorie - băncilor să acorde împrumuturi la preţul riscului lor, şi să îndepărteze o denaturare a preţului de credit despre care analiştii spun că alimentează investiţiile proaste în China.

Relaxarea politicii Chinei a survenit la o zi după ce Banca Centrală Europeană a declarat că ar putea injecta mai multă masă monetară, cel târziu până în decembrie, pentru a da un impuls economiei.

PBOC a declarat pe site-ul său că a scăzut rata de creditare de bază cu 25 de puncte, la 4,35 la sută, şi aceasta a intrat în vigoare de la 24 octombrie. Rata dobânzii la depozit a fost redusă cu 25 puncte, până la 1,50 la sută.

Rata rezervelor minime obligatorii (RMO) a fost, de asemenea, redusă cu 50 puncte pentru toate băncile, la 17,5% pentru cei mai mari creditori, în timp ce băncile care acordă împrumuturi întreprinderilor agricole şi întreprinderilor mici au primit o altă reducere de 50 de puncte pentru RMO-ul lor.

Măsura a survenit chiar înainte de o reuniune la nivel înalt de la Beijing unde liderii chinezi au dezbătut planul economic al ţării pentru următorii cinci ani.

2015 a fost un an tumultuos pentru economia Chinei.

Căderea de pe piaţa de capital din vară şi devalorizarea şoc a yuanului în luna august au tulburat pieţele globale şi au crescut temerile faţă de o eventuală instabilitate majoră a economiei chineze, fapt care i-a determinat pe liderii regimului comunist să ia măsuri drastice pentru a asigura investitorii că ţin economia sub control.

Relaxarea de vineri a survenit la câteva minute după ce premierul Li Keqiang a fost citat la radioul de stat spunând că Beijingul va "folosi responsabil" rata şi reducerea RMO-ului pentru a menţine economia în creştere într-un ritm "rezonabil".

De obicei liderii chinezi nu comentează direct nivelul ajustărilor cursului ratei sau al RMO-ului.

Reducerile ratelor au apărut în aceeaşi săptămână în care datele economice descurajante pentru al treilea trimestru au subliniat problemele cu care se confruntă economia chineză.

Importurile din China au scăzut în luna septembrie pentru a 11-a lună la rând şi preţurile de producţie sunt blocate de deflaţie de peste trei ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor