UE reacţionează la abuzurile poliţiei în Hong Kong - situaţia este "inacceptabilă"

Studenţi arestaţi după asediul UIniversităţii Politehnice din Hong Kong de către forţele de poliţie
Studenţi arestaţi după asediul UIniversităţii Politehnice din Hong Kong de către forţele de poliţie (Laurel Chor/Getty Images)

Comisia Europeană a declarat luni că violenţa ca răspuns la protestele antiguvernamentale în Hong Kong este inacceptabilă şi a solicitat autorităţilor să îşi păstreze acţiunea „strict proporţional”.

Poliţia din Hong Kong a organizat duminică şi luni un asediu la Universitatea Politehnică,folosind gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene şi blocând înăuntru studenţii baricadaţi care încercau să se salveze de furia forţelor de ordine.

"Am văzut rapoarte care afirmau că personalul medical care s-a deplasat la faţa locului a fost reţinut de forţele de ordine în timp ce încerca să ofere asistenţă celor răniţi, ceea ce este o sursă de îngrijorare profundă", a declarat Maja Kocijancic, purtător de cuvânt pe probleme de afaceri externe la Comisia Europeană, la un briefing de ştiri.

„Orice violenţă este inacceptabilă şi orice acţiune a autorităţilor de aplicare a legii trebuie să rămână strict proporţională şi trebuie respectate libertăţile fundamentale, inclusiv în special dreptul la întrunire şi exprimare paşnică."

Tulburările au scufundat hub-ul financiar asiatic în haos timp de aproape şase luni după ce regimul comunist de la Beijing a încercat să introducă un pachet legislativ care submina independenţa justiţiei din Hong Kong, permiţând extrădarea suspecţilor în China pentru a fi judecaţi de tribunale controlate de Partid.

Demonstraţiile împotriva modificărilor legislative, la început paşnice, au devenit un adevărat război urban împotriva regimului comunist de la Beijing, după ce poliţia a devenit din ce în ce mai agresivă cu manifestanţii.

Kocijancic a declarat că executivul Uniunii Europene a solicitat tuturor părţilor să se reţină de la comiterea abuzurilor şi să depună eforturi pentru soluţionarea situaţiei.