Războiul urban din Hong Kong revine după o săptămână de pace

“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea”
“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea” (May James/HKFP)

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de protestatari antiguvernamentali în Hong Kong duminică, punând capăt unei pauze rare în războiul urban pe care locuitorii centrului financiar îl duc împotriva Partidului Comunist de la Beijing.

Protestul ce a izbucnit în cartierul comercial Tsim Sha Tsui a urmat unui marş, la care au participat mii de persoane, spre consulatul SUA pentru a arăta „recunoştinţă” faţă de sprijinul acordat de SUA manifestaţiilor împotriva presiunii comuniste de la Beijing.

Poliţia a pulverizat gaze lacrimogene către protestatari, inclusiv persoane în vârstă, care se aflau malul Kowloon al oraşului, în proximitatea unor hoteluri de lux şi centre comerciale.

Poliţia a operat mai multe arestări în timp ce gazele lacrimogene dispersau mulţimile către port.

Hong Kong, un important hub financiar, s-a bucurat de calm relativ săptămâna trecută, după ce alegerile locale desfăşurate duminica trecută au adus o victorie copleşitoare candidaţilor pro-democraţie.

Totuşi, activiştii au promis că vor menţine impulsul mişcării anti-guvernamentale. Ţinând afişe pe care scria „Nu uităm niciodată de ce am început” şi steaguri negre cu sigla „Revoluţie, acum”, protestatarii au ocupat duminică mai multe căi de acces principale.

Protestatari îmbrăcaţi în negru care purtau măşti împotriva gazelor şi camerelor de monitorizare au construit baricade şi au blocat drumuri în apropierea magazinelor de lux, în timp ce alţii s-au îndreptat spre Hung Hom, un cartier din apropierea campusului Universităţii Politehnice din Hong Kong, unde cu două săptămâni în urmă poliţia a efectuat un adevărat asediu ce a ţinut mai mult de o săptămână, încercând să aresteze studenţii refugiaţi acolo, după ciocniri violente cu forţele de ordine.

Poliţia s-a retras vineri din campusul universităţii după ce a strâns dovezi şi a îndepărtat obiecte periculoase, inclusiv mii de coctailuri Molotov, săgeţi şi substanţe chimice aruncate în timpul asediului.

Marşurile de duminică, care au fost permise de autorităţi, au apărut după ce un oficial de top din Hong Kong a declarat că guvernul încearcă să înfiinţeze un comitet independent pentru a revizui gestionarea crizei, deoarece manifestaţiile au devenit tot mai violente.

Duminică, sute de protestatari au fluturat steaguri americane, unii purtând pălării şi tricouri cu logo-ul lui Donald Trump, în timp ce desfăşurau un banner care îl înfăţişa pe preşedintele SUA, stând lângă un tanc, cu un steag american în spate.

În această săptămână, Trump a semnat o lege votată de Congres care sprijină protestatarii, în ciuda obiecţiilor vehemente ale Beijing-ului.

Dimineaţa, sute de protestatari au mărşăluit în semn de protest faţă de utilizarea gazelor lacrimogene de către poliţie.

Poliţia a folosit circa 10.000 de canistre de gaze lacrimogene din iunie, a declarat secretarul pentru securitate al oraşului, John Lee.

Sâmbătă, elevii de liceu şi pensionarii şi-au unit forţele pentru a protesta faţă de ceea ce au numit brutalitatea poliţiei şi o campanie de arestări ilegale.