China plănuieşte să creeze cea mai mare metropolă din lume, cu o populaţie de 42 de milioane de locuitori

China plănuieşte să creeze cea mai mare metropolă din lume, prin fuzionarea a 9 oraşe aflate în jurul Deltei Fluviului Perlelor, cu o populaţie de 42 de milioane de locuitori, scrie cotidianul britanic The Telegraph în ediţia de luni.
Planificatorii proiectului 'Să transformăm Delta Fluviului Perla într-un singur oraş' intenţionează să creeze o zonă urbană de 16.000 de mile pătrate, de 26 de ori mai mare decât Greater London, sau de două ori mai mare decât suprafaţa Tării Galilor.
Noua metropolă va acoperi o mare parte din zona cea mai intensă de producţie din China, care se întinde de la Guangzhou la Shenzhen, incluzând oraşele Foshan, Dongguan, Zhongshan, Zhuhai, Jiangmen, Huizhou şi Zhaoqing. Economia acestor oraşe, luate împreună, reprezintă aproape o zecime din economia chineză.
În următorii şase ani, circa 150 de proiecte majore de infrastructură vor unifica reţelele de transport, energie, apă şi telecomunicaţii ale cele nouă oraşe, la un cost de aproximativ 2 trilioane de yuani (190 miliarde de lire sterline). O linie de cale ferată expres va conecta metropola cu oraşul Hong Kong, aflat în apropiere.
Până în prezent, nu a fost ales încă un nume pentru noua metropolă, însă acesta nu va fi cel al unui oraş existent, după cum explică Ma Xiangming, consultant în cadrul proiectului.
Douăzeci şi nouă linii de cale ferată, acoperind o suprafaţă de 3.100 mile, vor fi adăugate, reducând la maximum o oră călătoriile prin zona urbană între centrele diferitelor oraşe. Potrivit celor care realizează proiectul, facturile telefonice ale rezidenţilor ar putea scădea cu 85%, iar spitalele şi şcolile vor fi îmbunătăţite.
Poluarea, o problemă cheie în Delta Fluviului Perlelor, din cauza industrializării sale, va fi abordată printr-o politică unică, iar preţul la benzină şi la electricitate ar putea fi, de asemenea, armonizat.
Acest conglomerat de oraşe din sud este destinat să recupereze avantajul competitiv faţă de zonele urbane în expansiune din jurul Beijing-ului şi Shanghai-ului.
Până la sfârşitul acestui deceniu, China intenţionează să mute din ce în ce mai mulţi oameni în oraşele sale, prin crearea de metropole care ar urma să găzduiască între 50 milioane şi 100 de milioane de persoane.
În nord, zona din jurul Beijing-ului şi Tianjin-ului, două dintre cele mai importante oraşe ale Chinei, este încercuită de o reţea de căi ferate de mare viteză, care vor crea o zonă super-urbană cunoscută sub numele de Zona Economică Bohai Rim, cu o populaţie care ar putea ajunge la 260 milioane de locuitori.