China: Lunga absenţă a şefului Agenţiei pentru disciplină internă este un semn rău pentru oficialii corupţi

De la întâlnirea sa cu fostul secretar de stat american Henry Kissinger din 2 noiembrie, Wang Qishan, şeful Agenţiei pentru disciplină internă din cadrul Partidul Comunist Chinez, nu a mai apărut deloc în public de unul singur.
Secretarul Comisiei Centrale de Inspecţie a Disciplinei, Wang Qishan, 5 martie 2015.
Secretarul Comisiei Centrale de Inspecţie a Disciplinei, Wang Qishan, 5 martie 2015. (Lintao Zhang/Getty Images)

Au trecut aproape două luni de la acel eveniment şi, între timp, adjuncţii lui Wang au fost ocupaţi să ţină prelegeri şi să investigheze cadrele rebele din diferite zone ale Chinei.

Absenţa sa a fost remarcată de presa chineză. De exemplu, popularul portal chinez pe Internet Sina a pus următoarea întrebare: “În condiţiile în care Wang a dispărut de peste o lună, ce ‘mişcare importantă’ plănuieşte Comisia Centrală pentru Inspectarea Disciplinei (CCID)?” [De fapt, începând cu 2 noiembrie, Wang a avut unele apariţii de complezenţă, în compania altor membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic, dar nu a apărut de unul singur de atunci, ceea ce a declanşat valul curent de speculaţii].

Dispariţia lui Wang din spectrul public este subiectul unor speculaţii ample în presa chineză deoarece în ultimii câţiva ani, absenţele îndelungate ale lui Wang au fost întotdeauna urmate de prăbuşirea unui “tigru mare” – un termen folosit de Partid pentru cadrele de rang înalt, în activitate sau retrase, care sunt suspectate de implicare în corupţie.

Analiştii susţin că este foarte probabil ca Wang să se pregătească să pună la zid mai mulţi membri ai cercului interior al fostului lider de partid Jiang Zemin, a cărui facţiune politică cunoscută şi ca banda din Shanghai a condus China timp de mai multe decenii şi a fost decimată în timpul aşa-zisei campanii de anticorupţie desfăşurată sub bagheta lui Xi Jinping.

Ultima dată când a “dispărut” Wang, în luna iulie a acestui an, generalul Guo Boxiong, numărul doi în armata chineză, a fost expulzat din Partid şi predat autorităţilor militare pentru a fi judecat.

În perioada mai-iunie 2014, Wang a dispărut din nou. Dar, la scurt timp după reapariţia sa publică, răposatul general Xu Caihou şi fostul ţar al securităţii Zhou Yongkang au fost investigaţi oficial pentru corupţie.

În acest caz, au trecut aproape două luni de când Wang s-a întâlnit cu Kissinger la Zhongnanhai, sediul conducerii centrale din Beijing, unde se află elita Partidului Comunist Chinez.

De asemenea, în timpul celor mai recente absenţe ale lui Wang, şapte dintre adjuncţii săi au vizitat 25 de oraşe, regiuni şi provincii chineze pentru a informa cadrele de Partid în privinţa standardelor şi regulamentelor disciplinare actualizate ale Partidului, ce vor intra în vigoare în luna ianuarie. În timpul acelor vizite, au fost investigate mai multe persoane din cadrul partidului. Conform ziarului chinez Caijing, Bai Xeushan, vicepreşedintele regiunii autonome Ningxia, a fost arestat de ofiţerii de poliţie în timpul unei scurte pauze a unei întâlniri cu toate cadrele din regiune.

Totuşi, Zhou Xiaohui, un editorialist pentru ediţia chineză a ziarului Epoch Times, a scris recent: “Când aceşti oficiali de rang înalt ai CCID s-au deplasat în diverse locuri, ei nu s-au aflat acolo doar pentru a explica noile regulamente privind disciplina. De fapt, ei au mers pentru a supraveghea următorul pas al campaniei de anticorupţie sau chiar să pregătească următorul ‘tigru’ pe care îl va doborî Wang Qishan.”

“Dacă, într-adevăr, un ‘tigru mare’ va fi înlăturat sau raportat la autorităţile superioare, atunci acesta va fi cel puţin un adjunct la nivel de stat sau un cadru pensionat de rang înalt şi cu influenţă politică”, a scris Zhou. Prin urmare, el a speculat că “Zeng Qinghong şi Ling Jihua sunt candidaţi probabili” pentru o eventuală “doborâre” care ar putea avea loc după reapariţia pe scena publică a lui Wang.

Zeng Qinghong, fost vicepreşedinte al Chinei, este un fost consilier apropiat al lui Jiang Zemin. În acelaşi timp, Ling Jihua, consilier apropiat al fostului lider de partid Hu Jintao, a fost investigat în 2014 şi expulzat din partid în iulie 2015, fără a fi încă judecat oficial sau condamnat.

Comentatorul politic Zheng Jiangwei a declarat postului de televiziune New Tang Dynasty că “dispariţia” lui Wang Qishan este în pas cu reforma militară a lui Xi Jinping, o mişcare despre care analiştii susţin că a fost desfăşurată parţial pentru a consolida controlul lui Xi asupra armatei şi pentru a-şi consolida puterea.

Zheng a mai susţinut că trimiterea oficialilor CCDI de la Beijing a fost de fapt o formă de intimidare. Scopul mişcării a fost acela de a menţine ordinea şi stabilitatea în cadrul Partidului Comunist Chinez, pe măsură ce armata trece printr-un proces de reformă.

Şi “coordonarea strânsă” dintre Wang şi Xi sugerează faptul că o mişcare masivă este planificată de conducerea de vârf a Partidului, a adăugat Zheng.

În opinia lui Zheng, Wang şi Xi joacă un joc de şah şi obiectivul lor este acela de a-l aresta pe Jiang Zemin. De îndată ce Xi deţine controlul deplin asupra armatei, “şah matul împotriva facţiunii lui Jiang va deveni o realitate”, a precizat comentatorul politic.

Frank Fang a contribuit la acest articol.