Este oficial: “Răspândirea de zvonuri” pe Internet în China poate fi pedepsită cu închisoarea

Regimul lui Xi Jinping a adoptat la începutul lunii noiembrie o nouă lege care prevede întemniţarea celor care răspândesc “zvonuri” şi informaţii “false”. Dizidenţii se tem că legea a fost creată pentru a suprima vocile critice la adresa conducerii chineze.
(Sean Gallup / Getty Images)

Conform unei noi legi chineze, adoptate la 1 noiembrie, internauţii găsiţi vinovaţi de răspândirea de “zvonuri” sau “informaţii inventate” pe Internet ar putea primi până la 7 ani de închisoare.

Cel de-al 9-lea amendament la Codul penal al Chinei a fost adoptat în 29 august, în cadrul celei de-a 16-a întâlniri a Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului.

Conform ziarului de stat Cotidianul poporului, cei care publică alarme false despre dezastrele naturale, anunţuri făcute de poliţie sau care răspândesc în mod deliberat zvonuri pe Internet vor primi până la 3 ani de închisoare.

Unelte de suprimare

Activiştii susţin că noua lege pur si simplu creşte gradul în care Partidul Comunist Chinez restricţionează libertatea de exprimare şi drepturile omului în numele “menţinerii stabilităţii” şi a “armoniei sociale”. De asemenea, rămâne de văzut dacă legea va fi aplicată în mod egal şi corect.

Activistul Ou Biaofeng din provincia Hunan a declarat pentru VOA că multe zvonuri pe Internet apar de fapt chiar datorită lipsei libertăţii de exprimare şi de informare – o lipsă generată şi susţinută de regimul chinez. El este îngrijorat de faptul că noul regulament va fi folosit împotriva activiştilor, dizidenţilor şi a celor care comentează problemele curente.

Ou a declarat că “obiectivul [noii legi] este acela de a suprima apărătorii drepturilor omului şi dizidenţii. Autorităţile nu pot tolera criticile. Aceasta este o suprimare extinsă a libertăţii de exprimare în numele legii şi pentru a crea o stare de frică în sânul societăţii.”

Activistul Wu Bin a pus sub semnul întrebării criteriul folosit de regimul chinez pentru a face distincţie între informaţia reală şi cea falsă, precum şi modul prin care se determină care persoane sunt cu adevărat vinovate sau sunt pur si simplu victime ale unor postări înşelătoare.

“Ei au stabilit standardele”, a declarat Wu pentru Voice of America, “pentru a fi foarte flexibile la manipulare. Dacă vor să te prindă, atunci vor spune că ştiai [că este o informaţie falsă] şi că ai răspândit-o. Pentru dizidenţi ca noi, care criticăm guvernul, ei vor face tot ce pot pentru a ne întinde o capcană.”

În plus, internauţii au criticat aparenta contradicţie între obiceiul presei de stat de a falsifica sau denatura informaţiile, datele economice, rapoartele victimelor în accidente sau în dezastre naturale şi noua lege privind Internetul, prin care regimul vizează exact acelaşi comportament.

Wu Bin a declarat că regimul chinez trebuie să stabilească un exemplu înainte să aibă pretenţii din partea oamenilor. El suspectează că noua lege nu va fi aplicată internauţilor plătiţi de autorităţile chineze pentru a posta informaţii şi pentru a scrie articole care susţin politica regimului sau care combat vocile dizidente şi care se opun Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe