Rusia furnizează cantităţi mari de arme grupului Hezbollah

Conform unui raport al Daily Beast, Rusia, care în prezent desfăşoară o campanie de lovituri aeriene împotriva Statului Islamic şi a forţelor rebele care se opun regimului din Damasc, furnizează armament grupării libaneze Hezbollah care, de asemenea, susţine forţele guvernamentale siriene.
Soldaţi ai grupării libaneze Hezbollah. (Internet Photo)
Andrei Popescu
13.01.2016

Rusia furnizează grupului libanez Hezbollah cantităţi mari de arme, în condiţiile în care atât ruşii cât şi Hezbollah oferă suport intens regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Armele includ rachete sol-sol, a raportat Daily Beast, citând informaţii primite de la comandanţii din teren ai Hezbollah.

Într-un raport bazat pe conversaţii purtate la sfârşitul lunii decembrie şi la începutul lunii ianuarie cu comandanţi Hezbollah în Beirut, Daily Beast a declarat că i s-a comunicat faptul că dependenţa reciprocă şi cooperarea dintre ruşi şi Hezbollah în Siria devin tot mai complexe şi că echipamentul rusesc pe care îl primeşte Hezbollah fără nicio condiţie, include rachete ghidate cu laser şi rachete antitanc.

“Suntem aliaţi strategici în Orientul Mijlociu în acest moment – ruşii sunt aliaţii noştri şi ne oferă arme”, l-a citat Daily Beast pe un comandant Hezbollah, care s-a identificat sub numele de Bakr. Atacurile aeriene pe care ruşii le desfăşoară în Siria au schimbat cursul războiului terestru, “unde Hezbollah, susţinut de Iran, a preluat conducerea”, a mai declarat comandantul Bakr.

În plus, Hezbollah furnizează ruşilor informaţii despre ţintele care trebuie lovite, a mai precizat comandantul, conform raportului Daily Beast.

Un recrutor şi instructor al Hezbollah în Liban, identificat ca Assir şi care aparent conduce o unitate de comando, a declarat pentru Daily Beast că, în Siria, ruşii depind mult mai mult de Hezbollah decât de armata siriană. Moscova, ar fi declarat Assir, au urmărit ca Hezbollah să păzească depozitele de armament ale ruşilor din Siria, însemnând de asemenea şi faptul că grupul libanez ar avea acces la armele depozitate acolo.

Assir a mai precizat că Rusia nu a impus niciun fel de limitări în privinţa utilizării armelor de către Hezbollah, inclusiv împotriva Israelului. Dar comandanţii au declarat pentru Daily Beast că Hezbollah nu va trebui să folosească echipamentul rusesc dacă izbucneşte războiul cu Israelul, explicând că grupul va fi capabil să facă faţă unei invazii israeliene în sudul Libanului folosind armele iraniene aflate la dispoziţia sa.

În trecut, Rusia a asigurat Israelul că nu transferă arme către Hezbollah. În timpul celui de-al doilea război libanez din 2006, Forţele de Apărare Israeliene au descoperit cantităţi mari de arme ruseşti în poziţiile ocupate de Hezbollah în sudul Libanului, inclusiv rachete antitanc. La momentul respectiv Israelul a abordat Rusia în mai multe ocazii dar Moscova a insistat că armele fuseseră livrate armatei siriene, care în schimb le-a oferit grupului Hezbollah fără permisiunea ruşilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor