Rusia acuzată de bombardarea sediului unui ONG american din Siria

Armata rusă este din nou criticată pentru bombardarea biroului mobil al unui ONG umanitar din provincia siriană Idlib, ocupată de rebeli.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria. (Captură Foto)

Într-o declaraţie făcută luni către Foreign Policy, organizaţia Syrian Emergency Task Force (SETF) a declarat că avioanele de luptă ruseşti au bombardat sâmbătă unul dintre birourile sale din provincia centrală Idlib, distrugând complet unitatea şi echipamentele. Personalul, care organizează ateliere de lucru ale societăţii civile, ajută la distribuirea de ajutoare umanitare americane şi documentează atrocităţi, nu a fost la faţa locului în timpul incidentului şi nimeni nu a fost ucis, conform SETF.

“Acest atac asupra unui birou umanitar mobil şi a zonelor civile din vecinătate reprezintă o nouă încălcare condamnabilă a legii internaţionale”, a declarat directorul executiv al SETF, Mouaz Moustafa.

Acuzaţia făcută de organizaţia americană are loc după publicarea unor rapoarte anterioare care susţin că loviturile aeriene ruseşti continuă să vizeze teritoriul controlat de grupurile rebele care nu au legătură cu Statul Islamic. În 30 septembrie, Rusia şi-a început campania de atacuri aeriene în Siria, susţinând că obiectivul acesteia este susţinerea forţelor guvernamentale în lupta lor împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.

Ambasada rusă din Washington nu a răspuns unei solicitări de a comenta acest incident, deşi Moscova a negat de mult timp că vizează civilii în conflictul sirian.

Un oficial al Pentagonului nu a putut confirma imediat acuzaţia dar a susţinut că nu este ceva “neobişnuit sau greu de crezut”.

“Ei au mai atacat acolo în trecut. Ei zboară în Idlib şi nu folosesc armament de precizie; aşadar, ideea că ar fi putut să lovească o ţintă non-militară este legitimă”, a declarat oficialul, cerând să rămână anonim.

Evan Barrett, purtător de cuvânt pentru SETF, a oferit fotografii cu biroul organizaţiei după presupusul bombardament.

De altfel, acuzaţia făcută de SEFT are loc după un raport publicat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care a susţinut că cel puţin 12 elevi sirieni au fost ucişi luni când presupuse avioane de luptă ruseşti au bombardat o sală de clasă din oraşul Injara controlat de rebeli, în provincia Alep.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât noile acuzaţii ameninţă să submineze discuţiile pentru pacea siriană intermediate de ONU, care sunt programate pentru 25 ianuarie. Coordonatorul opoziţiei siriene, Riad Hijab, a citat presupusul atac asupra şcolii ca o dovadă că opoziţia nu poate negocia cu regimul Assad.

“Dorim să negociem, dar pentru asta trebuie să existe condiţiile potrivite”, a declarat Hijab. “Nu putem negocia cu regimul când există forţe străine care bombardează poporul sirian”.

În remarcile sale, după o întâlnire în Paris cu preşedintele francez Francois Hollande, Hijab a susţinut că opoziţia siriană va trebui să vadă un semn de bunăvoinţă din partea regimului Assad pentru a-şi justifica prezenţa la discuţii.

Discutând despre acuzaţiile legate de presupusele bombardamente, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a cerut Moscovei şi Damascului să pună capăt atacurilor “inacceptabile” asupra civililor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe