Prietenii la nevoie se cunosc / Putin susţine că Rusia i-ar putea acorda azil lui Assad

Liderul de la Kremlin a declarat că ţara sa îi va putea acorda azil omologului său sirian, Bashar al-Assad, dacă această măsură va fi necesară.
(Arhivă) Preşedintele sirian Bashar al-Assad (st) şi omologul său rus Vladimir Putin.
(Arhivă) Preşedintele sirian Bashar al-Assad (st) şi omologul său rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Rusia i-ar putea acorda azil preşedintelui sirian Bashar al-Assad dacă acesta trebuie să îşi părăsească ţara, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu publicat marţi.

“A fost mult mai dificil să-i acordăm azil lui Snowden în Rusia [în 2013] decât ar fi în cazul lui Assad”, a declarat Putin ziarului german Bild, făcând referire la Edward Snowden, un fost contractor NSA care a divulgat informaţii secrete despre programele americane de supraveghere în masă şi care este, de asemenea, suspectat că ar spiona în favoarea Chinei.

Putin a precizat că este prea devreme să spună că Rusia va fi nevoită să îi ofere adăpost lui Assad ca parte a unei tranziţii către un nou guvern sirian – tranziţie propusă în cadrul unui acord de pace aprobat în 2015 de majoritatea părţilor implicate în conflictul sirian.

“În primul rând, populaţia siriană trebuie să fie capabilă să voteze şi apoi vedem dacă Assad va trebui să-şi părăsească ţara, în cazul în care pierde alegerile”, a menţionat liderul rus, conform RFE/RL.

Putin a recunoscut că, în opinia sa, Assad “a făcut mult rău în cursul acestui conflict”.

Dar, a adăugat şeful de la Kremlin, “conflictul nu s-ar fi extins atât de mult dacă nu ar fi fost alimentat din afara Siriei – cu arme, bani şi luptători”.

Rusia a început în 30 septembrie 2015 o campanie de bombardare în Siria, cu acceptul guvernului din Damasc, declarând că obiectivul acesteia este acela de a susţine forţele lui Assad în lupta lor împotriva grupului jihadist Statul Islamic, care a ocupat mari zone de teritoriu în Siria şi Irak.

Dar SUA şi aliaţii săi occidentali şi regionali au declarat că loviturile aeriene ale ruşilor au vizat în mare parte poziţii ale grupurilor rebele moderate care se opun guvernării din Damasc, acuzaţie respinsă de Moscova.