China dezvoltă sateliţi de spionaj pentru a detecta submarine aflate la sute de metri adâncime

Racheta Long March-3C decolează cu un satelit de la Centrul de Lansare a Sateliţilor din Xichang, provincia chineză Sichuan, 12 iunie 2016
Racheta Long March-3C decolează cu un satelit de la Centrul de Lansare a Sateliţilor din Xichang, provincia chineză Sichuan, 12 iunie 2016 (Yang Zhiyuan/VCG/Getty Images)

Armata chineză dezvoltă sateliţi de spionaj care vor putea detecta submarine aflate la o adâncime de până la 487 de metri sub nivelul oceanelor, făcând marea “mai mult sau mai puţin transparentă”, periclitând astfel dominaţia militară a SUA.

La acest proiect lucrează peste 20 de universităţi din China, potrivit Express.co.uk.

Sateliţii vor lansa fascicule laser puternice în apa mării, care va trimite înapoi impulsuri după ce vor lovi vreun obiect, precum un submarin, permiţând să fie determinată localizarea acestuia.

Acest lucru ar funcţiona pentru obiecte aflate până la aproape 500 metri sub nivelul mării.

Cercetătorul chinez Song Xiaoquan a afirmat că proiectul “va schimba aproape totul” şi că zone mari ale mărilor vor fi “mai mult sau mai puţin transparente”.

Totuşi, Xiaoquan nu a dat o dată certă pentru finalizarea proiectului.

Unii cercetători susţin că fasciculul laser al satelitului va fi suficient de puternic pentru a scana o zonă întinsă de până la 100 km.

De asemenea, ei au afirmat că fasciculele laser ar putea fi de un miliard de ori mai luminoase decât razele de soare.

Proiectul poartă numele de Guinean şi a fost lansat în luna mai la Laboratorul Naţional pentru Piloţi din oraşul Qingdao, din provincia chineză Shandong.

S-a anticipat că sateliţii vor fi utilizaţi împreună cu radare cu microunde, care pot fi folosite pentru a scana suprafaţa mării după obiecte.

Totuşi, nu toată lumea este convinsă că proiectul va funcţiona.

Un cercetător a declarat publicaţiei South China Morning Post: “[Fasciculele laser] nu vor putea să treacă prin întunecimea protejată de mama natură. Doar dacă nu cumva ele sunt precum Tom Cruise înarmat cu arme secrete”.

China desfăşoară în prezent un program ambiţios de expansiune militară şi a crescut bugetul de cheltuieli în domeniul apărării pentru 2018 cu 8%, comparativ cu cifra din 2017.

Acest program are loc pe fondul amplificării tensiunilor sino-americane în mai multe domenii, inclusiv cel comercial sau privind Marea Chinei de Sud.

În cel mai recent incident, distrugătorul american cu rachete ghidate USS Decatur a navigat în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul unor recife în apropierea Insulelor Spratly în Marea Chinei de Sud, au afirmat doi oficiali americani, potrivit Express.co.uk.

China a revendicat Insulele Spratly, lucru contestat amplu de oficiali americani, susţinând că este o “revendicare maritimă excesivă”.

Într-un interviu cu CNN, unul dintre oficiali a precizat: “Forţele SUA operează zilnic în regiunea Indo-Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud. Toate operaţiunile sunt efectuate în conformitate cu legislaţia internaţională şi demonstrează că SUA va zbura, naviga şi opera oriunde permite dreptul internaţional”.

Oficialul a mai susţinut că aceste operaţiuni “contestă revendicările maritime excesive şi demonstrează angajamentul nostru pentru susţinerea drepturilor şi libertăţilor şi pentru utilizarea spaţiului aerian garantat pentru toate naţiunile de către legislaţia internaţională”.

Într-un alt incident, care a avut loc în luna august, un avion al Marinei SUA ce zbura la peste 5.000 de metri deasupra Mării Chinei de Sud a fost contactat pe neaşteptate de chinezi şi a fost avertizat să plece imediat şi să nu mai revină acolo “pentru a evita orice fel de neînţelegere”, potrivit Zero Hedge.

De asemenea, China emite tot mai multe avertismente radio la adresa forţelor armate filipineze care operează în apropierea insulelor contestate şi militarizate din Marea Chinei de Sud, potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de Associated Press. Avertismentele sunt mult diferite faţă de cele din perioada precedentă şi diverşi oficiali consideră că transmisiile radio provin direct de pe insulele artificiale construite de China, unde Beijingul a amplasat recent tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-navale şi chiar bombardiere de capacitate mare, potrivit site-ului Zero Hedge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe