Oficina de spionaj a Chinei - Institutele Confucius, în centrul altui scandal de contrainformaţii în SUA

Trump taie accesul la fondurile Pentagonului pentru universităţile care sunt sponsorizate de Institutele Confucius
Un Institut Confucius – unealtă folosită de China pentru a promova doctrina comunistă – în Rennes, Franţa.
Un Institut Confucius – unealtă folosită de China pentru a promova doctrina comunistă – în Rennes, Franţa. (Wikipedia.org)

Preocupările legate de reţeaua de influenţă a Chinei asupra campusurilor americane au atins un nou nivel în acest an, după ce oficiali de la Universitatea de Stat din Arizona s-au lăudat cu amestecarea programelor de limbă chineză finanţate de Pentagon şi cele ale Institutului Confucius finanţat de Partidul Comunist Chinez.

Pentagonul s-a sesizat, aşa că acum, toate universităţile ar putea fi nevoite să aleagă între Washington sau Beijing pentru a-şi plăti studenţii să înveţe limba chineză.

Dispoziţia a fost inclusă în cadrul Legii privind Autorizarea Apărării Naţionale (National Defense Authorization Act), ce a fost semnată luni de preşedintele Trump, şi interzice oricărei universităţi din SUA să utilizeze resursele Pentagonului pentru orice program care implică institutele Confucius, care sunt finanţate de guvernul chinez în universităţile americane.

În viitor, toate universităţile care au atât programe finanţate de Pentagon cât şi de guvernul chinez vor trebui să obţină o derogare de la Pentagon dacă vor să-şi păstreze ambele finanţări.

Senatorul republican Ted Cruz, care a sponsorizat propunerea legislativă, a declarat publicaţiei Washington Post că Institutul Confucius reprezintă o ameninţare pentru libertatea academică şi securitatea naţională.

Institutele Confucius sunt parte a activităţilor de spionaj ale Partidului Comunist Chinez în străinătate, conform lui Michel Juneau Katsuya, fost ofiţer de contrainformaţii canadian. Există peste 100 de Institute Confucius în campusurile americane şi peste 500 în întreaga lume.

"Institutele Confucius sunt un mod important prin care regimul se infiltrează în învăţământul superior american pentru a înăbuşi criticile şi pentru a spăla imaginea Chinei", a spus Cruz. "Dolarii americani nu ar trebui să le subvenţioneze propaganda".

Cruz se referă la programul Universităţii de stat din Arizona, ASU (Arizona State University), care timp de doi ani a primit sprijin financiar de la Pentagon pentru a construi o conectare între programul său de învăţare a limbii chineze (Language Flagship Program) şi programul de limbă chineză K-12 susţinut din greu de Institutul Confucius. Programul Flagship este de prestigiu, iar absolvenţii săi devin adesea oficiali de securitate naţionali care se ocupă de China.

După unele scandaluri apărute în Arizona, ziarul Cotidianul Poporului, a regimului comunist a susţinut că Pentagonul ar fi finanţat institutele Confucius şi, prin urmare, nu ar fi preocupat de ele.

Ca urmare Pentagonul a contactat ASU şi a cerut universităţii să separe complet programele finanţate de Pentagon de cele finanţate de Institutul Confucius al ASU.

Cine este în spatele Institutelor Confucius

Promovarea învăţării limbii chineze în străinătate prin intermediul Intitutelor Confucius este făcută de Agenţia Hanban, care ar părea neagresivă la prima vedere dacă nu ar fi controlată de guvernul chinez.

Începând cu anul 2004 agenţia Hanban a furnizat universităţilor străine subvenţii generoase pentru a înfiinţa centre culturale numite Institute Confucius. De asemenea, Beijingul furnizează universităţilor personal chinez. Cele 500 de campusuri universitare din lume în cadrul cărora fiinţează Institute Confucius, se află pe 6 continente şi peste 125 de ţări.

Programul oferit de Hanban a ajuns, de asemenea, în sute de gimnazii - o expansiune uluitoare şi rapidă a soft power-ului chinez - Institutele fiind o piesă importantă în angrenajul politicii externe „soft” a Chinei.

Însă, odată cu creşterea numărului Institutelor Confucius a crescut şi îngrijorarea academicienilor occidentali care cred că proiectul reprezintă o ameninţare gravă la adresa libertăţii de gândire şi exprimare în educaţie.

Astfel, în decembrie 2013, Asociaţia Canadiană a Profesorilor Universitari a făcut apel la toate universităţile care în prezent găzduiesc Institute Confucius să-şi termine colaborarea cu acestea.

În 2014 Asociaţia Americană a Profesorilor Universitari şi-a reluat apelul către universităţile din SUA reiterând că Institutele Confucius funcţionează ca oficine de spionaj a statului chinez şi avansează o agendă de stat în recrutarea şi controlul personalului academic, alegerea programei precum şi limitarea dezbaterii - toţi profesorii trebuie să scrie un raport la sfârşitul stagiului lor şi sunt întrebaţi la întoarcerea în China dacă s-au confruntat cu întrebări sensibile din punct de vedere politic.

De asemenea profesorilor (atât occidentali cât şi chinezi) li se impune să nu practice Falun Gong ceea ce înseamnă că guvernul chinez decide cine lucrează şi cine nu în campusurile universitare occidentale în funcţie de credinţele lor spirituale - ceea ce furnizează dovada incontestabilă a discriminării pe care China o exportă în toate ţările care au ales să promoveze Institutele Confucius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe