Alianţa dintre SUA şi Israel, otrăvită de China

Crucişătorul american USS Vella Gulf în portul israelian Haifa
Crucişătorul american USS Vella Gulf în portul israelian Haifa (U.S. Navy/Wikimedia.org)

Flota a 6-a a Statelor Unite, ce are baza în Marea Mediterană, ar putea renunţa la utilizarea portului israelian major Haifa, a declarat Seth Cropsey, fost asistent al secretarului american al Apărării, într-un interviu cu Nezavisimaia Gazeta. Motivul aceastei situaţii ar fi permisiunea obţinută de China de a construi şi controla un nou terminal în portul Haifa. În Israel se pun întrebări în legătură cu cine a luat decizia de a permite adversarului strategic major al Americii să preia controlul asupra acestui port crucial.

Cropsey – care acum conduce Centrul pentru Puterea Maritimă Americană, parte a Institutului Hudson din Washington – consideră că acordul va avea consecinţe geopolitice semnificative. China va obţine o poziţie importantă pentru a spiona şi monitoriza portul Haifa, care este principala bază maritimă a Israelului, a afirmat el pentru Nezavisimaia Gazeta.

Fostul oficial al Pentagonului, care a lucrat în timpul administraţiilor Reagan şi Bush senior, a explicat că Beijingul ar putea fi capabil să spioneze comunicaţii israeliene importante şi fiecare navă din port va fi sub controlul său.

Poziţia Chinei în portul Haifa va stabili tonul unor potenţiale decizii ale SUA cu privire la acţiunile de colaborare cu Marina israeliană, inclusiv vizite ale navelor americane în Haifa şi cooperarea suplimentară între cele două ţări, a adăugat Cropsey.

Israelienii se tem că prezenţa Chinei în Mediterană va afecta relaţiile dintre Tel Aviv şi Washington. Un alt semn alarmant este puternica relaţie dintre China şi Iran, care este cel mai mare inamic al Israelului în Orientul Mijlociu. O altă confirmare a relaţiei sino-iraniene constă în faptul că, în ciuda retoricii americane dure împotriva regimului, importurile Chinei de petrol iranian au crescut cu 9,3% în primele cinci luni ale acestui an. Se aşteaptă ca Beijingul să crească aceste achiziţii, susţine publicaţia.

Având în vedere planurile SUA de a lansa o campanie majoră “la nivelul administraţiei” împotriva Chinei, potrivit portalului de ştiri Axios, încercarea Beijingului de a-şi promova interesele prin intermediul aliaţilor americanilor în Orientul Mijlociu pare să fie justificată, a adăugat Nezavisimaia Gazeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii