Pregătirea trupelor SUA din Coreea de Sud este afectată de suspendarea exerciţiilor militare comune [general american]

Soldaţi americani.
Soldaţi americani. (Getty Images)

Ca parte a poziţiei ferme a Casei Albe de a obţine denuclearizarea Coreei de Nord şi pe măsură ce relaţiile dintre Phenian şi Seul continuă să se îmbunătăţească, preşedintele american Donald Trump a anulat luna trecută exerciţiile militare programate anterior cu forţele armate sud-coreene.

Însă un general de top a declarat Congresului SUA că această pauză în exerciţiile militare comune afectează nivelul de pregătire al trupelor americane din regiune, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

În mărturia depusă marţi în faţa Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA, generalul Robert Abrams a precizat că decizia lui Trump a dus la o “uşoară degradare” a nivelului de pregătire al soldaţilor americani din Coreea de Sud.

Abrams, care a fost numit chiar de Trump să conducă forţele americane din Coreea de Sud, a declarat: “Suspendarea exerciţiilor militare ... este un risc prudent dacă dorim să depunem eforturi pentru a schimba relaţia cu Phenianul”. “Cred că există cu siguranţă o degradare în nivelul de pregătire al forţei”, a mai explicat Abrams, adăugând că exerciţiile sunt esenţiale pentru a menţine continuitatea şi pentru a practica fără întrerupere “interoperabilitatea noastră”.

“Aşadar, există o uşoară degradare”, a precizat Abrams.

Trump a anunţat în luna iunie, după summitul cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în Singapore, că SUA va suspenda exerciţiile “selecte” comune cu Coreea de Sud.

Atunci când a anunţat suspendarea exerciţiului militar comun care se ţinea în mod regulat şi la scară mare, programat pentru luna august, Trump a afirmat că acest lucru este foarte “provocator”.

Suspendarea exerciţiilor militare comune a devenit un subiect cheie la audierea de marţi în Comisia pentru Servicii Armate, când senatorii democraţi au insistat ca generalul să precizeze numărul exerciţiilor ce ar putea fi anulate înainte ca forţele americane să nu mai poată menţine un nivel corespunzător de pregătire.

Generalul Abrams a afirmat că acest lucru este “greu de specificat”, însă a adăugat că va ajunge la o concluzie pe baza evaluării la sol.

Senatorul Dan Sullivan (republican din Alaska) a pus următoarea întrebare în timpul audierii: “În cazul în care Kim Jong-un se oferă să renunţe la rachetele balistice şi armele nucleare obţinute ilegal în schimbul soldaţilor americani desfăşuraţi legal în Peninsula Coreeană, credeţi că va fi o decizie corectă, şi că, tactic şi strategic, acel lucru va fi bun pentru poziţia noastră nu numai în Peninsula Coreeană, ci şi în regiune?”

Generalul a răspuns: “Tactic, fără a menţiona vreo schimbare în capabilitatea sa convenţională, ar exista un risc semnificativ”, adăugând că Rusia şi China vor fi “puternic încurajate” de un astfel de scenariu.

Senatorul Sullivan a mai precizat: “Credem că, din punct de vedere strategic, va fi dezastruos, iar faptul că administraţia pare să se joace [cu acest lucru] este foarte tulburător. Şi Congresul nu susţine această poziţie”.

China şi Rusia au urmărit în ultima perioadă să îşi îmbunătăţească relaţiile, desfăşurând pentru prima dată manevre majore comune în cadrul exerciţiului militar Vostok-2018 în această lună. Unii lideri din Congres sunt îngrijoraţi de faptul că nord-coreeni s-ar putea implica în tactici de amânare [a denuclearizării] parţial pentru a slăbi pregătirea armatei americane în Peninsula Coreeană.