Armata chineză suspendă tratative cu Pentagonul din cauza sancţiunilor americane

Avioane de vănătoare chineze J-20
Avioane de vănătoare chineze J-20 (Getty Images)

Armata chineză a suspendat în această săptămână discuţiile în domeniul apărării cu Pentagonul şi a chemat acasă un viceamiral după ce administraţia preşedintelui Donald Trump a aplicat sancţiuni unei agenţii militare chineze de stat care a cumpărat arme din Rusia.

Viceamiralul Shen din Armata de Eliberare a Poporului urma să se întâlnească sâmbătă la Pentagon cu amiralul John Richardson, şeful Operaţiunilor Maritime americane, însă întâlnirea a fost anulată şi lui Shen i s-a ordonat pe neaşteptate să se întoarcă în China în momentul în care participa la o conferinţă privind puterea maritimă, ce avea loc la Colegiul pentru Război Maritim din statul Rhode Island.

“Am fost informaţi că viceamiralul Shen Jinlong a fost chemat în China şi nu va efectua vizita cu amiralul Richardson”, a declarat locotenent-colonelul Chris Logan, purtător de cuvânt al Pentagonului, fără să dea detalii, potrivit Washington Free Beacon.

Shen urma să efectueze o vizită oficială la Pentagon ca parte a unui program de schimb militar al Pentagonului cu China, care a fost în atenţia criticilor care susţin că vizitele au fost folosite pentru îmbunătăţirea capabilităţilor de luptă ale chinezilor şi contribuie foarte puţin la construirea încrederii dintre cele două armate.

Programul de schimb este favorizat de unii oficiali din sectoarele apărării şi militar, care consideră că va duce la reducerea tensiunilor dintre Beijing şi Washington.

Pe lângă scurtarea vizitei amiralului, armata chineză a anulat de asemenea tratativele din Beijing cu oficiali militari americani privind crearea unui canal de comunicaţii între departamentele militare ale celor două ţări.

În plus, China a luat o a treia măsură împotriva armatei americane, respingând o cerere a Pentagonului de a permite navei de asalt USS Wasp să viziteze luna viitoare Hong Kong, ca parte a programului de schimb militar sino-american.

Sancţiunile americane aplicate Armatei de Eliberare a Poporului pentru achiziţii de arme din Rusia reprezintă o măsură fără precedent la adresa armatei chineze, care a scăpat timp de decenii de acţiunile punitive ale SUA, în pofida numeroaselor transferuri strategice de arme care au încălat legile americane privind proliferarea armelor şi sancţiunile impuse de ONU.

China a oferit tehnologie pentru arme nucleare strategice Pakistanului începând cu anii 1980, cunoştinţele tehnice ajungând ulterior în Coreea de Nord, Iran, Siria şi Libia.

Niciun fel de măsuri nu s-au luat în trecut împotriva Chinei pentru proliferarea de arme nucleare, pentru că politicile americane au favorizat menţinerea bunelor relaţii cu Beijingul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe