SUA trimite distrugătorul USS Decatur în Marea Chinei de Sud
alte articole
Statele Unite au intensificat tensiunile cu China la un nou nivel prin exercitarea dreptului de a opera nave de luptă în zona insulelor disputate din Marea Chinei de Sud.
Un distrugător american cu rachete ghidate, USS Decatur, a navigat în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul unor recife în apropierea Insulelor Spratly în Marea Chinei de Sud, au afirmat doi oficiali americani, potrivit Express.co.uk.
China a revendicat Insulele Spratly, lucru contestat amplu de oficiali americani, susţinând că este o “revendicare maritimă excesivă”.
Într-un interviu cu CNN, unul dintre oficiali a precizat: “Forţele SUA operează zilnic în regiunea Indo-Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud. Toate operaţiunile sunt efectuate în conformitate cu legislaţia internaţională şi demonstrează că SUA va zbura, naviga şi opera oriunde permite dreptul internaţional”.
Oficialul a mai susţinut că aceste operaţiuni “contestă revendicările maritime excesive şi demonstrează angajamentul nostru pentru susţinerea drepturilor şi libertăţilor şi pentru utilizarea spaţiului aerian garantat pentru toate naţiunile de către legislaţia internaţională”.
Beijingul s-a implicat într-o dispută continuă cu SUA din cauza controlului teritorial în Marea Chinei de Sud.
În 2015, SUA a început să desfăşoare nave de luptă şi avioane în regiune, în încercarea de a contesta revendicările teritoriale ale Chinei.
În 25 septembrie, oficiali chinezi au avertizat Marea Britanie să nu se implice în conflict după ce nave ale Marinei Regale au fost observate în apropierea teritoriului disputat din Marea Chinei de Sud.
Oficialii chinezi l-au citat pe ministrul chinez de Externe, Wang Yi, afirmând: “China speră că Marea Britanie va adopta poziţia de a nu se situa de partea nimănui în problema din Marea Chinei de Sud, va respecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei şi nu va face nimic pentru a submina încrederea reciprocă dintre cele două ţări”.
Într-un incident, care a avut loc în luna august, un avion al Marinei SUA ce zbura la peste 5.000 de metri deasupra Mării Chinei de Sud a fost contactat pe neaşteptate de chinezi şi a fost avertizat să plece imediat şi să nu mai revină acolo “pentru a evita orice fel de neînţelegere”, potrivit Zero Hedge.
De asemenea, China emite tot mai multe avertismente radio la adresa forţelor armate filipineze care operează în apropierea insulelor contestate şi militarizate din Marea Chinei de Sud, potrivit unui raport publicat recent de Associated Press.
Avertismentele sunt mult diferite faţă de cele din perioada precedentă şi diverşi oficiali consideră că transmisiile radio provin direct de pe insulele artificiale construite de China, unde Beijingul a amplasat recent tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-navale şi chiar bombardiere de capacitate mare, potrivit site-ului Zero Hedge.
Potrivit AP, un nou raport al guvernului din Filipine a arătat că în cea de-a doua jumătate a anului trecut, avioanele armatei filipineze au primit 46 de avertismente radio din partea chinezilor în timp ce patrulau în Marea Chinei de Sud, în apropierea Insulelor Spratly.
Statul comunist chinez a construit acele insule artificiale - prin operaţiuni masive de dragare de nisip - pentru a-şi consolida poziţia în procesul de revendicare a Mării Chinei de Sud, care acoperă 3.625.983 km pătraţi. De asemenea, această mare este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.
Tensiunile dintre Beijing şi Washington s-au amplificat constant pe mai multe fronturi, în condiţiile în care cele două naţiuni se ciocnesc în domenii precum puterea militară, comerţ şi războiul cibernetic.
În 26 septembrie, preşedintele american Donald Trump a acuzat China că interferează cu alegerile din SUA de la mijloc de mandat cu intenţia de a-l afecta personal.
Trump a precizat: “Ei nu doresc ca eu, sau noi, să câştigăm, pentru că sunt primul preşedinte care a provocat vreodată China în privinţa comerţului”.
Comentariile au fost făcute la o săptămână după ce administraţia sa a anunţat tarife de 10% asupra unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari, lucru care înseamnă în cele din urmă că jumătate dintre produsele pe care China le vinde Statelor Unite vor fi penalizate.
Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat reporterilor la Pentagon că cele două naţiuni vor trebui să înveţe să îşi rezolve propriile neînţelegeri.