Google confirmă existenţa proiectului unui motor de căutare cenzurat pentru China. Evită întrebări ale Senatului SUA
alte articole
În cadrul unei audieri desfăşurate miercuri în Senatul SUA, Keith Enright, director al Google pentru probleme legate de confidenţialitate, a recunoscut existenţa unui motor de căutare cenzurat pentru China, potrivit site-ului Zero Hedge.
În timpul audierii, membrii Comisiei pentru Comerţ din Senat l-au chestionat pe Enright în legătură cu modul în care sunt compatibile politicile Google de protejare a datelor cu acest motor de căutare pentru China.
Înainte de audierea de miercuri, Google a refuzat să confirme sau să comenteze rapoartele care susţineau că gigantul american a început să lucreze la un proiect numit “Dragonfly”, însă Enright a declarat senatorilor că “există un Proiect Dragonfly”.
După ce a recunoscut existenţa proiectului, Enright a oferit răspunsuri evazive.
Senatorul Ted Cruz a întrebat dacă Enright consideră că guvernul comunist chinez cenzurează ceea ce văd cetăţenii săi.
Enright a răspuns: „În calitate de reprezentant al sectorului confidenţialităţii la Google, nu sunt sigur că am o opinie documentată în legătură cu această întrebare”.
Proiectul “Dragonfly” a fost raportat anterior ca fiind numele de cod pentru o aplicaţie de căutare cenzurată ce este dezvoltată în secret de Google şi care va fi destinată în mod specific Chinei, şi care va bloca orice material considerat nepotrivit de către regimul comunist chinez.
Proiectul a ieşit pentru prima dată la iveală printr-un articol publicat de The Intercept în 21 septembrie care oferea detalii despre felul cum Google „a forţat angajaţii să şteargă un memorandum confidenţial care circula în interiorul companiei şi care dezvăluia detalii explozive despre un plan privind lansarea unui motor de căutare cenzurat în China”.
Memorandumul, conceput de un inginer Google căruia i s-a cerut să lucreze la proiect, dezvăluia că sistemul de căutare, cu nume de cod Dragonfly, va cere utilizatorilor să se logheze pentru a efectua căutările şi apoi va furniza istoricul rezultatelor unui partener chinez care va avea „acces unilateral” la respectivele date.
În plus, controversatul motor ar urma să conecteze „căutările utilizatorilor de numerele personale de telefon, „uşurând astfel sarcina guvernului chinez de a monitoriza informaţiile căutate de cetăţeni”, precizează The Intercept.
Memorandumul a fost distribuit la începutul acestei luni în sânul unui grup de angajaţi Google care au organizat proteste interne împotriva sistemului de căutare cenzurat, care a fost conceput pentru a şterge conţinutul considerat sensibil de către Partidul Comunist Chinez, precum informaţii legate de democraţie, drepturile omului şi proteste paşnice.
Google a ieşit din China în 2010 după neînţelegeri apărute cu Beijingul cu privire la cenzurarea rezultatelor de căutare şi după un atac cibernetic asupra utilizatorului serviciului său de e-mail, Gmail.
La scurt timp după ce “Dragonfly” a devenit familiar publicului, cercetătorul Jack Poulson de la Google a demisionat în semn de protest faţă de acest proiect.
Poulson a afirmat că a considerat că are o responsabilitate etică de a demisiona din cauză că proiectul încalcă principiile secrete ale companiei privind inteligenţa artificială, care susţin că Google nu va crea tehnologii „ale căror obiective contravin principiilor larg acceptate ale legislaţiei internaţionale şi ale drepturilor omului”.
„Sunt ofensat că nu se acordă nicio importanţă obţinerii unui consens vizând organizaţiile de drepturile omului. Dacă ai o scrisoare din partea a 14 organizaţii pentru drepturile omului şi aceea nici măcar nu este introdusă în discuţiile despre etică din spatele unei decizii, atunci mai bine rămân alături de organizaţiile pentru drepturile omului în această dispută”, a precizat inginerul Google, el nefiind singurul angajat al companiei care a demisionat din acest motiv.
Diverse grupuri pentru drepturile omului au criticat Dragonfly, insistând că motorul de căutare ar putea face ca Google să „contribuie în mod direct sau să devină complice la încălcări ale drepturilor omului”.