China comunistă înfierează un eveniment organizat de ONU în sprijinul comunităţii uigure

Protest al uigurilor în faţa sediului Comisiei Europene, în Bruxelles, 27 aprilie 2018.
Protest al uigurilor în faţa sediului Comisiei Europene, în Bruxelles, 27 aprilie 2018. (Getty Images)

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, a declarat, luni, că utilizarea Organizaţiei Naţiunilor Unite ca platformă pentru un eveniment virtual privind represiunea musulmanilor uiguri şi a altor minorităţi din Xinjiang este o insultă adusă instituţiei.

China a cerut statelor membre ONU să nu participe la evenimentul virtual, organizat de Germania, Statele Unite şi Marea Britanie.

"SUA s-au unit cu mai multe ţări, au abuzat de resursele şi platforma Organizaţiei Naţiunilor Unite şi au mânjit şi atacat China pentru propriile interese", a spus Hua Chunying la o conferinţă de presă în Beijing.

„Aceasta este o blasfemie totală la adresa ONU”, a menţionat ea.

China a declarat că organizatorii evenimentului virtual al ONU, care urmează să aibă loc miercuri, folosesc „problemele legate de drepturile omului ca instrument politic pentru a interfera în afacerile interne ale Chinei”.

Numeroase state occidentale şi grupuri de monitorizare a drepturilor au acuzat regimul comunist de la Beijing de desfăşurarea unui genocid împotriva minorităţii uigure din Xinjiang - unde membrii etniei sunt arestaţi şi torturaţi în lagăre de concentrare, pe care Partidul Comunist Chinez le numeşte "centre de formare profesională".

Parlamentele Olandei, Canadei şi al Marii Britanii (în unanimitate) au votat rezoluţii care condamnă "genocidul" desfăşurat de China comunistă în regiune. Noua Zeelandă a scos termenul "genocid" din rezoluţia votată, iar noul preşedinte de la Casa Albă a ţinut să justifice represiunea împotriva minorităţii etnice motivând cu existenţa unor "diferenţe culturale".

Citiți și Firma lui Hunter Biden a investit în supravegherea electronică a musulmanilor în China

În ianuarie, administraţia americană (Trump) a interzis importul de produse din bumbac şi roşii din Xinjiang din cauza acuzaţiilor de muncă forţată.