Parlamentul britanic, în unanimitate: Partidul Comunist Chinez comite un genocid în Xinjiang
alte articole
Parlamentul Marii Britanii a adoptat, la 22 aprilie, în unanimitate, o moţiune fără caracter obligatoriu prin care declară că se comite un genocid împotriva musulmanilor uiguri şi altor minorităţi etnice şi religioase din regiunea chineză Xinjiang, acesta constituind crime împotriva umanităţii.
Parlamentul a solicitat guvernului britanic să folosească dreptul internaţional pentru a pune capăt acestor tratamente.
Prin acest vot, parlamentul Regatului Unit este al treia for legislativ din lume - după Canada şi Olanda - care aprobă moţiuni ce cataloghează modul în care Partidul Comunist Chinez tratează musulmanii uiguri din Xinjiang drept „genocid”.
Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste
Guvernul SUA a declarat, de asemenea, în ianuarie, că regimul chinez a comis „genocid” şi „crime împotriva umanităţii” împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang, iar Camera Reprezentanţilor a SUA a introdus, la 15 aprilie, o rezoluţie bipartizană care condamnă genocidul Partidului Comunist Chinez împotriva uigurilor şi a altor minorităţi etnice.
Membrii parlamentului britanic au citat dovezi, inclusiv mărturii din lagărele de detenţie, supraveghere în masă, violuri sistematice, programe de sterilizare forţată şi recoltare organizată a organelor, cu forţa, declarând că „este timpul” ca Regatul Unit să acţioneze.
Moţiunea solicită guvernului britanic să „acţioneze pentru a-şi îndeplini obligaţiile care îi revin în temeiul Convenţiei privind prevenirea şi pedepsirea genocidului şi a tuturor instrumentelor relevante ale dreptului internaţional, pentru a pune capăt situaţiei”.
Garnett Genuis, membru canadian al Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC), a numit moţiunea o etapă importantă.
„Votul de astăzi este o altă etapă importantă în lungul drum spre justiţie pentru poporul uigur. Unul câte unul, parlamentele democratice din întreaga lume încep să recunoască faptul că suferinţa uigurilor nu este altceva decât genocid”, a declarat IPUI citat de Genuis, pe Twitter.
Benedict Rogers, cofondatorul Comisiei pentru drepturile omului a Partidului Conservator, a numit-o „o zi cu adevărat istorică”.
Nusrat Ghani, legiuitorul britanic care a propus moţiunea, este unul dintre cei cinci deputaţi britanici care au fost sancţionaţi de regimul chinez pentru că au criticat încălcările drepturilor omului împotriva poporului uigur din Xinjiang.
În timpul dezbaterii, deputatul Sir Charles Walker a spus că toţi deputaţii trebuie să ia atitudine.
„Atunci când un guvern naţional sancţionează un membru al Parlamentului aici, acel guvern, acel guvern naţional, sancţionează de fapt toţi membrii acestui Parlament şi ne revine tuturor, celor 650, să fim unul în acel moment”, le-a spus Walker parlamentarilor.
Ghani a răspuns spunând că represaliile impuse de Beijing „sancţionează această Cameră" şi a cerut încetarea abuzurilor drepturilor omului în Xinjiang”, iar „faptul că suntem aici astăzi şi avem această dezbatere arată că sancţiunile nu au funcţionat.”
Citiți și Magnat american critică firmele hi-tech americane pentru colaborarea cu domeniul militar al Chinei
În aceeaşi zi, Parlamentul lituanian a fost convocat pentru a asculta mărturii şi a examina dovezi privitoare la abuzurile drepturilor omului care au loc în Xinjiang.