Acordul de investiţii UE-China tras pe dreapta

Liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului, Beijing, 5 decembrie 2012
Liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului, Beijing, 5 decembrie 2012 (Ed Jones-Pool / Getty images)

Comisia Europeană a renunţat să ratifice un acord de investiţii controversat cu China, după sancţiuni impuse pentru încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang, a declarat, la 4 mai, cel mai înalt oficial comercial al UE.

"Acum, într-un anumit sens am suspendat ... activităţile politice de relansare a relaţiilor din partea Comisiei Europene", a declarat marţi Valdis Dombrovskis, comisarul european al comerţului pentru agenţia de presă franceză AFP.

Acordul, cunoscut în mod obişnuit ca Acordul cuprinzător UE-China privind investiţiile (CAI), a fost convenit în principiu în decembrie anul trecut, după şapte ani de negocieri, beneficiind de un sprijin special din partea cancelarul german în retragere Angela Merkel.

Pentru a fi ratificat CAI trebuie aprobat de consiliile UE şi de Parlamentul European, unde se confruntă cu o opoziţie masivă.

„Este clar că în situaţia actuală, sancţiunile UE în vigoare împotriva Chinei şi contra-sancţiunile chineze, inclusiv împotriva membrilor Parlamentului European fac evident [faptul că] mediul nu este favorabil ratificării acordului”, a declarat Dombrovskis.

La 28 aprilie, peste 30 de deputaţi în Parlamentul European au avertizat că acordul va trebui „îngheţat” până la ridicarea sancţiunilor.

În martie, regimul comunist chinez a impus sancţiuni asupra a zece cetăţeni ai UE, inclusiv cinci deputaţi europeni, pretinzând „imixtiune gravă” în afacerile sale interne şi pentru „încălcarea flagrantă a dreptului internaţional”.

Măsura a reprezentat răspunsul Partidului-stat faţă de sancţiuni ale UE impuse Chinei pentru încălcări ale drepturilor omului împotriva minorităţii uigure comise în provincia Xinjiang.

Peste un milion de uiguri sunt reţinuţi în lagărele de concentrare, care, însă, sunt etichetate de propaganda regimului comunist de la Beijing ca „şcoli de formare profesională”.

Un purtător de cuvânt al UE a afirmat că sancţiunile impuse de China care vizează membrii Parlamentului European sunt „inacceptabile şi regretabile”, potrivit publicaţiei South China Morning Post, deţinută de magnatul Jack Ma.

„Acordul trebuie revizuit şi făcut legal înainte să poată fi prezentat spre adoptare şi ratificare. Cu toate acestea, procesul de ratificare a [înţelegerii] nu poate fi separat de dinamica în evoluţie a relaţiei mai largi UE-China”, potrivit declaraţiei.

Europarlamentarul francez Nathalie Loiseau a declarat „Comisia ia act de realitate: Parlamentul European nu este pregătit să ratifice un acord cu China, care mai trebuie să progreseze, şi într-un climat atât de evident negativ”, a scris ea pe Twitter.

Guy Verhofstadt, a scris pe Twitter: „Pe bună dreptate! Avem nevoie de o relaţie echilibrată [şi] de modus vivendi cu China”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe