Băsescu: Nu am criticat Washingtonul, nu ştiu ce vorbesc Putin cu Obama la telefon

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Băsescu a vorbit marţi despre cheia interpretării declaraţiilor sale cu privire la ineficienţa dialogului între Washington şi Moscova pe tema escaladării conflictului din Ucraina. Invitat la Gândul Live, Traian Băsescu, a încercat să explice că declaraţiile sale nu şi-au propus să fie o critică, ci au exprimat strict dorinţa sa de a "poziţiona România."

"S-ar putea să nu ştiu tot ce a stabilit Washingtonul cu Moscova, ce au discutat preşedinţii Putin şi Obama. Eu am ieşit pentru a poziţiona România, aşa cum arată lucrurile ne îndreptăm spre un război civil", a declarat Traian Băsescu, insistând că declaraţiile sale nu au fost sub nicio formă un atac la adresa SUA:

"Nu îmi sunt permise erorile ca şef al statului şi şef al diplomaţiei. (...) Dacă este numai atât, ce ştim din presa, la nivel de declaraţii publice, mi se pare că trebuie făcut mai mult. Ce am spus eu nu este o critică, un atac la SUA. Este o constatare. Dacă era un atac suna deja Joe Biden" a afirmat preşedintele.

Întrebat de realizatorul emisiunii dacă înainte de a (nu) critica public eficienţa dialogului între Washington şi SUA pe tema Ucrainei, s-a consultat cu subsecretarul de stat american Rose, cu care şeful statului s-a întâlnit recent, Traian Băsescu a negat.

Nu s-a consultat cu oficialul american, a afirmat Băsescu, şi nici nu a fost nevoie să îi comunice în mod special nemulţumirea legată de dialogul pe tema soluţionării conflictului din Ucraina, căci poziţia României este deja cunoscută şi împărtăşită la nivel european: "Declaraţia mea a fost duminică, iar luni Germania a spus ce am spus şi eu, că acordul Geneva nu a fost eficient, şi a propus o nouă rundă Geneva. Propunerea Germaniei e să organizeze mese rotunde cu privire la situaţia din estul Ucrainei, mese rotunde în care cetăţenii pro-ruşi (nu cei cu arme) să fie parteneri", a explicat preşedintele inistând asupra faptului că demersul său a avut ca scop să transmită îngrijorarea cu privire la o posibilă izbucnire a unui război civil în Ucraina şi să sugereze că acea parte a cetăţenilor ucrainieni care se declară pro-ruşi (nu teroriştii care doboară elicoptere şi iau prizonieri inspectorii OSCE) trebuie să fie parteneri de dialog pentru Kiev.

(Non)criticile de duminică ale lui Traian Băsescu

În cadrul unei conferinţe de presă organizate duminică la Cotroceni, Traian Băsescu a afirmat că dialogul între Washington şi Moscova nu este eficient: "Nu criticăm dar constatăm o lipsă a eficienţei dialogului între Washington şi Moscova. (...) În fiecare zi auzim de convorbirii telefonice în care liderii îşi cer unul altuia să pună sub control una dintre părţi.(...) Acest tip de dialog nu duce nicăieri, ba dimpotrivă va

"Dacă între cele două părţi nu începe rapid un dialog, riscul unui război civil este major iar România ca vecin al Ucrainei este interesată ca acest lucru să nu se întâmple, cu atât mai mult cu cât conflictul din Ucraina s-a extins către regiunea Odesa, care e la circa 150 de kilometri de graniţa cu România - braţul Chilia.

"Lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei", a declarat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne