China îi suprimă tot mai dur pe scriitorii şi cântăreţii tibetani

Partidul Comunist Chinez (PCC) continuă să suprime tot mai mult libertatea de exprimare în Tibet, promovând implementarea campaniei „la nivel de mase” de factură maoistă, a preşedintelui Xi.
Tibet (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Carol Wickenkamp
17.12.2013

Partidul Comunist Chinez (PCC) continuă să suprime tot mai mult libertatea de exprimare în Tibet, promovând implementarea campaniei „la nivel de mase” de factură maoistă, a preşedintelui Xi. Poliţia a reţinut de curând doi binecunoscuţi cântăreţi tibetani, aceste arestări urmându-le altora efectuate recent, şi au vizat scriitori şi muzicieni tibetani.

Astfel, cântăreţii Trinley Tsekar şi Gonpo Tenzin au fost încarceraţi în luna noiembrie. Amândoi provin din Districtul Driru (Biru), zonă în care PCC implementează o campanie complet antipopulară de forţare a tibetanilor să îşi manifeste loialitatea faţă de China şi să fluture steagul chinez pe acoperişurile caselor lor.

Cei doi lansaseră şi distribuiseră DVD-uri cu cântece având texte despre cultura, literatura şi limba tibetană, precum şi despre suferinţele poporului din Tibet sub dictatura chineză, a afirmat Centrul Tibetan pentru Drepturile Omului şi Democraţie (CTDOC).

Reţinerea celor doi cântăreţi urmează altor arestări recente, suferite de scriitori tibetani.

Pe 30 noiembrie, Tobden, un scriitor nomad în vârstă de 30 de ani, arestat la 28 octombrie, a fost condamnat la 5 ani de închisoare alături de alţi doi locuitori ai oraşului Shakchu, din districtul Driru.

Scrierile lui Tobden despre suferinţa populaţiei din Driru, şi lansarea apelului internaţional pentru „solicitarea dreptăţii pentru locuitorii districtului, care suferă sub domnia unor legi şi reguli nedrepte”, sunt calificate drept ameninţătoare de către PCC, potrivit unei sursă a Radio Free Asia.

Scriitorul popular Tsultrim Gyaltsen, în vârstă de 27 de ani, şi un prieten al acestuia, au fost reţinuţi la începutul lunii octombrie de către poliţia chineză, acuzându-i de „presupusă angajare în activităţi de distrugere a stabilităţii sociale şi de dezbinare a pârtiei-mamă chineze”, a declarat o sursă pentru Cotidianul Internaţional al Tibetului (TPI).

Din primăvară, cel puţin şapte alţi scriitori sau muzicieni tibetani au fost întemniţaţi sau condamnaţi, inclusiv doi oameni făcuţi să „dispară” şi găsiţi ulterior în detenţie.

„La nivel de mase”

Se vor „asigura că vocea partidului este auzită şi văzută pretutindeni, pe toată întinderea regiunii de 120 de milioane de kilometri pătraţi

PCC afirma că această campanie „la nivel de mase” din Tibet este menită să îi aducă pe demnitarii din Partid mai aproape de popor. Realitatea din spatele campaniei, potrivit declaraţiilor Centrului Tibetan pentru Drepturile Omului şi Democraţie, este că „politica vizează aducerea fiecărui tibetan sub directa supraveghere a maşinăriei umane şi tehnologice a Partidului.”

La 1 noiembrie, Chen Quanguo, cel dintâi demnitar PCC aflat la conducerea regiunii Tibetului, a scris într-un editorial din Qiushi, un jurnal despre politica Partidului, că se va „asigura că vocile forţelor ostile şi ale grupului Dalai nu vor fi văzute sau auzite.”

Chen şi-a dat cuvântul că demnitarii de pe plan local se vor „asigura că vocea partidului este auzită şi văzută pretutindeni, pe toată întinderea regiunii de 120 de milioane de kilometri pătraţi.”

Recent publicată în Anuarul Legii Chineze din 2013, o declaraţie oficială a Partidului afirma că „(Trebuie) să luptăm cu hotărâre împotriva fărădelegilor dezbinării, subversiunii, terorismului şi tuturor soiurilor de organizaţii cultiste, conform legii de menţinere a securităţii statului şi a stabilităţii sociale şi politice, să consolidăm poziţia de dominaţie a partidului şi să apărăm regimul socialist.”

Orice scriitor, artist, muzician, utilizator de blog sau personalitate religioasă care fie dă formă, fie exprimă vreo noţiune ori vreun exemplu de cultură tibetană este considerat ca fiind un „dezbinător” şi o ameninţare la adresa PCC şi, drept consecinţă, va fi crunt pedepsit.

„Îndrăznind să respingă versiunea oficială a Chinei despre evenimentele legate de revolta tibetană din 2008, aceşti tibetani plini de curaj reprezintă o nouă provocare semnificativă pentru autorităţile chineze”, a spus Tsering Tsomo, directorul CTDOC cu privire la scriitorii şi cântăreţii vizaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor