China a respins cererea de apel a activistului Xu Zhiyong, a fost refuzat accesul în sala de judecată a diplomaţilor din 10 ţări



Avocaţii din China continentala (de la st. la dr.) Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng şi  Zhang Junjie stau în faţa unui centru de reeducare înainte să fie arestaţi. Ei încă se află în detenţie.
Avocaţii din China continentala (de la st. la dr.) Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng şi Zhang Junjie stau în faţa unui centru de reeducare înainte să fie arestaţi. Ei încă se află în detenţie. (Cu aprobarea celor 4 avocaţi)

A fost respinsă cererea de apel a activistului Xu Zhiyong, condamnat pe 26 ianuarie la patru ani de închisoare, în baza acuzaţiilor de "adunare de oameni care vizează tulburarea ordinii publice".

Decizia Curţii Populare Intermediare nr.1 de la Beijing a fost comunicată de către avocatul lui Xu, Zhang Qingfang, care o defineşte ca fiind "ilegală şi absurdă" pentru motivele care stau la bază, informează vineri agenţia AGI.

Xu Zhiyong - omul care a luat campania anti-corupţie a regimului prea în serios

Xu Zhiyong, licenţiat în drept, este fondatorul unei mişcări civice care promovează drepturile cetăţeneşti (stabilite de altfel în Constituţie) şi statul de drept. Xu a fost arestat în iulie 2013, după ce a instigat la organizarea unor mici demonstraţii, cerând oficialilor regimului declaraţii de avere.

Alte trei persoane care au participat la eveniment au fost judecate zilele trecute.

Reacţia activistului a fost definită de către avocatul său ca fiind dispreţuitoare la verdictul "absurd" de astăzi, care "nu poate opri valul progresului uman". Xu critică puternic guvernul şi Partidul Comunist Chinez, "destinat să se disperseze ca ceaţa, în timp ce va apare lumina de libertate şi dreptate în Orient".

Deşi liderul Partidului Comunist, Xi Jinping, a promis transparenţă atunci când a preluat frâiele puterii, autorităţile au reacţionat ca de obicei, arestând 17 dintre membrii grupului său, semnalând că regimul nu tolerează dizidenţa nici în materie de anticorupţie, decât declarativ.

A fost refuzat accesul în sala de tribunal a diplomaţilor din 10 ţări

Printre primele reacţii la decizia de azi a Curţii, este cea a Statelor Unite, care s-au declarat "profund dezamăgite" de verdict, solicitând eliberarea imediată a lui Xu şi a altor prizonieri politici.

Conform prim-secretarului delegaţiei diplomatice a Uniunii Europene în China, Raphael Droszewski, decizia Curţii este "un semnal foarte urât în termeni de voinţă a autorităţilor chineze, în angajamentul de a se implica în lupta împotriva corupţiei şi în favoarea transparenţei".

Xu Zhiyong, în vârstă de 40 de ani, licenţiat în drept la Universitatea Lanzhou din China centrală, specializat la Facultatea de Drept a Universităţii de la Beijing, este promotor al iniţiativelor democratice din 2003. Unul din obiectivele mişcării sale este acela de a crea "o China liberă, ghidată de principiile democraţiei de drept şi a unei societăţi drepte şi fericite".