Imagini cenzurate pe site-ul Sina Weibo, scoase la iveală
focus
alte articole
O colecţie de imagini cenzurate pe Sina Weibo, un website de socializare popular în China, asemănător cu Twitter, a fost scoasă la iveală, informează BBC.
În urma cercetărilor făcute de grupul de jurnalişti din Statele Unite, ProPublica, au fost descoperite în total 527 de imagini ce fuseseră eliminate de către serviciul de cenzură al Sina Weibo.
Datele eşantion, ce au fost selecţionate timp de două săptămâni, prezentau dizidenţi, politicieni căscând şi fotografii de arhivă din timpul războiului din Coreea.
Sina Weibo are aproximativ 500 de milioane de utilizatori în China, dar este foarte atent monitorizat.
ProPublica a selectat un grup de utilizatori ce au mai avut materialele scoase de pe site, atenţia îndreptându-se în mod special asupra jurnaliştilor, avocaţilor şi altor figuri publice care au un număr semnificativ de oameni ce urmăresc ceea ce postează aceştia.
Site-ul – cu ajutorul universităţii din Hong Kong – a scris un software ce stochează ceea ce postează utilizatorii pe Sina Weibo şi verifică în fiecare oră dacă ceea ce s-a postat a fost şters.
Bo Xilai
Ceea ce au descoperit era o selecţie vastă de imagini considerate nepotrivite pentru popularizare pe site.
Colecţia includea imagini cu Bo Xilai, un fost politician de rang înalt în China, ce a fost condamnat la închisoare, în luna octombrie, pentru mită, delapidare şi abuz de putere.
O postare ce a fost ştearsă, conţinea cererea ca procesul să fie difuzat în direct, în timp ce o alta îl arăta pe Bo alături de fostul consilier în securitate naţională al Statelor Unite ale Americii, Henry Kissinger.
Fotografii ale unor figuri publice, cum ar fi avocatul de drepturile omului Xu Zhiyong şi cântăreţul activist Wu Hongfei, au fost de asemenea şterse.
ProPublica a raportat faptul că un număr mare din postările monitorizate erau compuse din pasaje lungi de text.
Un serviciu numit Long Weibo – comparabil cu TwitLonger, echivalentul de pe Twitter – permite postărilor ce trec de limita de 140 de caractere impusă de serviciul respectiv, să fie afişate sub forma unei imagini formată din caractere chinezeşti.
Popularitatea lui Long Weibo a creat o foarte mare durere de cap autorităţilor ce se ocupă cu cenzura pentru că astfel cuvintele interzise nu sunt marcate în mod automat.