China: Avocatul democratic Xu Zhiyong lansează un video din închisoare „păcălind” poliţia chineză

(photos.com)

Din interiorul închisorii în care este deţinut de aproximativ trei săptămâni, avocatul Xu Zhiyong, un activist şi avocat pentru drepturile civile din China, a reuşit să scoată din închisoare un clip video„păcălind” poliţia chineză . Video-ul a fost realizat de cineva care l-a putut vizita pe Xu în închisoare, relatează joi agenţia ANSA.

Acest video care are o durată de doar un minut, a fost postat pe YouTube, iar conţinutul său a fost tradus în limba engleză de către China Media Project de la Universitatea din Hong Kong. Acesta îl arată pe avocat în spatele gratiilor cu cătuşele la mâini, în timp ce face un apel la cetăţenii chinezi pentru a-şi face auzite vocile, în scopul de a-şi apăra drepturile lor "în aceste vremuri absurde".

"Societatea chineză are nevoie de cetăţeni curajoşi care sunt capabili să-şi facă auzite vocile şi care sunt capabili de a apăra lucrurile în care cred, care iau în serios drepturile lor, responsabilităţile lor şi visele lor", este mesajul lui Xu.

Xu Zhiyong a fost arestat pe 16 iulie, împreună cu alţi activişti anti-corupţie, care în ultimele luni au cerut o mai mare transparenţă şi publicarea activelor membrilor de rang înalt al Partidului Comunist Chinez. Valul de arestări din ultimele săptămâni a atras atenţia organizaţiilor non-guvernamentale, cum ar fi Human Rights Watch, care au cerut explicaţii cu privire la arestări, în special având în vedere faptul că activiştii au cerut o luptă mai mare împotriva corupţiei, pe care Xi Jinping a promis-o la începutul mandatului său, în luna noiembrie a anului trecut şi pe care dorea să o elimine din partid.

Xu Zhiyong, în vârstă de 40 de ani, este unul dintre cei mai importanţi avocaţi din China pentru apărarea drepturilor civile şi este fondatorul grupului „Miscarea Noilor Cetăţeni” care cere introducerea libertăţii şi a democraţiei.

"Progresul social, a adăugat Xu, presupune întotdeauna că unii oameni vor plăti un preţ. Sunt dispus să plătesc orice preţ pentru credinţa mea în libertate, dreptate şi dragoste".

Într-o scrisoare deschisă, pe 25 mai, semnată de zece activişti, inclusiv de Xu Zhiyong şi avocatul lui Liu Weiguo, amândoi arestaţi - petiţionarii cer guvernului ca lupta împotriva corupţiei să fie mai intensă. "Deşi guvernul chinez a vorbit despre lupta împotriva corupţiei în fiecare an şi are mulţi oficiali corupţi pedepsiţi, scriu semnatarii - corupţia este în creştere exponenţială.

Avocatul, aflat în închisoare, a repetat apelul pentru publicarea activelor directorilor executivi ai partidului. "Progresul social, a adăugat Xu, presupune întotdeauna că unii oameni vor plăti un preţ. Sunt dispus să plătesc orice preţ pentru credinţa mea în libertate, dreptate şi dragoste".