Partidul Comunist Chinez către membri: credeţi în Marx şi Lenin nu în “fantome şi spirite”
alte articole
Partidul Comunist Chinez şi-a avertizat miercuri membrii să rămână fideli lui Marx şi Lenin şi să nu creadă în “fantome şi spirite”, în cel mai recent efort al regimului de la Beijing de a elimina practicile superstiţioase şi religioase.
Oficial, China garantează libertatea de credinţă pentru sistemele religioase majore precum creştinism, budism şi Islam, însă membrii de partid trebuie să fie atei şi li se interzice în mod special să participe la ceea ce regimul numeşte a fi practici superstiţioase, precum mersul la ghicitoare sau la biserică, potrivit The Telegraph.
În ultimii ani au existat numeroase scandaluri în care membri de partid de rang înalt au fost acuzaţi de implicare în "superstiţii".
O declaraţie amplă referitoare la cea mai bună cale de a consolida rolul Partidului şi a conducerii sale, publicată de agenţia oficială de ştiri Xinhua, a precizat că marxismul este ideologia pentru China şi Partid. “În mod categoric trebuie să preveniţi situaţia în care nu credeţi în Marx şi Lenin şi în care ajungeţi să credeţi în fantome şi spirite, situaţia în care să nu credeţi în adevăr şi credeţi în bani”, potrivit declaraţiei.
“În mod categoric să vă opuneţi tuturor formelor de gândire greşită care distorsionează, reprezintă eronat sau neagă marxismul”.
Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat anul trecut că decizia partidului de a rămâne fidel teoriilor politice ale lui Karl Marx rămâne “pe deplin corectă”.
Poporul chinez este unul dintre cele mai superstiţioase din lume, având un sistem complex de credinţe, provenite în special din confucianism, taoism şi budism.
Cu toate acestea, în lupta Partidului Comunist cu fundamentele religioase, fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong, a interzis prezicerea viitorului şi superstiţiile în China comunistă după revoluţia din 1949. Totuşi ocultul a revenit de când ţara încă oficial ateistă a îmbrăţişat reforme economice şi a început să se deschidă la sfârşitul anilor 1970.
Într-unul dintre cele mai renumite cazuri recente, fostul ţar al securităţii chineze Zhou Yongkang a fost închis pe viaţă parţial din cauza acuzaţiilor că a divulgat secrete de stat unui ghicitor şi vindecător pe nume Cao Yongzheng, cunoscut sub numele de “înţeleptul din Xinjiang” după regiunea chineză vestică în care a crescut. Cel puţin acesta era motivul oficial. În realitate Zhou Yongkang, unul dintre cei şapte membrii aflaţi în Biroul Politic, consideraţi de neatins, în trecut, a fost băgat la răcoare pentru rolul pe care l-a avut în organizarea unui puci împotriva preşedintelui actual al Chinei, Xi Jinping, în momentul în care acesta se pregătea să ia puterea.