Pentagonul - Partidul Comunist Chinez a construit baze pentru vânarea cu laser a sateliţilor

(Getty Images)
Andrei Popescu
03.04.2019

Imagini obţinute cu ajutorul sateliţilor comerciali au dezvăluit pentru prima dată existenţa unei baze secrete chineze cu arme laser anti-satelit în provincia vestică Xinjiang, precum şi alte structuri pentru arme hi-tech, potrivit site-ului The Washington Free Beacon.

Baza cu arme laser este localizată în apropierea unui lac şi la aproximativ 233 km sud de Urumqi, capitala Xinjiang-ului.

Baza a fost descoperită de colonelul pensionat din armata indiană Vinayak Bhat, un analist al imaginilor de satelit, specializat pe domeniul China.

China foloseşte staţiile de monitorizare a sateliţilor amplasate pe teritoriul ţării pentru a identifica şi lua în vizor sateliţi.

“După ce este depistat traseul corect al satelitului şi alte date, armele cu energie direcţionată localizate în cinci locuri diferite pot prelua sarcina”, a precizat Bhat.

Baza din Xinjiang este una dintre acele baze cu arme laser care sunt formate din patru clădiri principale despre care Bhat consideră că adăpostesc lasere de mare putere alimentate cu neodymium.

Bhat estimează că una dintre clădiri, cea mai mică, este folosită pentru a depista sateliţii. Armata chineză poate folosi unul până la trei arme laser împotriva unui satelit aflat pe orbită, pe care China urmăreşte să îl scoată din funcţiune.

Agenţia de Informaţii a Apărării (DIA) din SUA a precizat într-un raport făcut public în luna februarie că Beijingul este pe cale să desfăşoare un tun laser terestru în 2020.

Raportul a susţinut că este posibil ca statul comunist chinez “să aibă deja o capacitate limitată pentru folosirea sistemelor laser împotriva senzorilor sateliţilor”.

“China probabil va dispune de o armă laser terestră care, până în 2020, ar putea combate senzorii aflaţi pe orbite joase. De asemenea, de la mijlocul până la sfârşitul anilor 2020, [China] ar putea desfăşura sisteme cu putere mai mare care extind ameninţarea asupra structurilor cu sateliţi non-optici”, a precizat raportul, intitulat “Provocări la adresa securităţii în spaţiu”.

DIA a susţinut că armele cu energie direcţionată pot fi folosite pentru a “submina, afecta sau distruge echipamentele şi bazele inamice”.

China a declarat în lucrări militare că a reuşit cu succes să "orbească" un satelit cu o armă laser în 2005, folosind un tun laser cu o putere cuprinsă între 50 şi 100 kilowaţi. Tunul a fost amplasat în Xinjiang.

Un raport din aprilie 2018 al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale a susţinut că “aceste atacuri au loc la viteza luminii şi, în unele cazuri, pot fi mai puţin vizibile pentru observatorii externi şi mai dificil de atribuit”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor