CFR Marfă disponibilizează 2.500 de angajaţi

Transporturi feroviare, vagoane de marfă
Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)

CFR Marfă va trimite acasă 2.500 de angajaţi, ca urmare a demarării programului de restructurare şi reorganizare. Personalul disponibilizat va primi între 12 şi 24 de salarii compensatorii.

Compania are în prezent un număr de 8.577 de angajaţi, iar salariaţii disponibilizaţi vor beneficia, funcţie de vechimea în muncă, de 12- 24 salarii compensatorii, în valoare maximă de 1.625 lei/lună. Banii vor fi alocaţi de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, astfel: 13,475 mil. lei pentru anul 2014, 32,34 mil. lei pentru anul 2015 şi 18,865 mil. lei pentru 2016.

CFR Marfă mai informează că, în conformitate cu Acordul încheiat între CFR Marfă şi organizaţiile sindicale, salariaţii disponibilizaţi în urma procesului de restructurare vor beneficia de 6 salarii brute echivalente clasei 10 de salarizare (respectiv 900 lei). Aceste salarii vor fi acordate indiferent dacă persoanele disponibilizate se vor angaja sau nu în perioada următoare.

Conform prevederilor OUG nr. 36/2013, în cazul în care salariaţii disponibilizaţi se vor angaja în perioada acordării salariilor compensatorii, aceştia vor pierde ajutorul de şomaj în valoare de 547 lei/lună.

CFR Marfă, companie a cărei privatizare a eşuat în octombrie anul trecut, mai susţine că "restructurarea are ca obiectiv pe termen scurt restabilirea echilibrului între volumul prestaţiei de transport şi numărul de angajaţi al societăţii, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii CFR Marfă pe o piaţă extrem de concurenţială."

Reamintim că invocând aceeaşi nevoie de rentabilizare a CFR, guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână un memorandum ce prevede ca reţeaua naţională feroviară să se reducă la aproximativ 6.200 kilometri de cale ferată (n.r. – 10.000 km de linie desfăşurată, faţă de 20.000 km câţi sunt în prezent).

Măsura este cuprinsă într-un memorandum privind „măsuri pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar al României”, măsuri care, conform iniţiatorilor proiectului, sunt necesare pentru aprobarea Master Planului General de Transport al României, document esenţial pentru finanţarea europeană. MPGT-ul trebuia să fie gata încă de la începutul anului, însă fostul ministru Dan Şova nu a reuşit să îl finalizeze până pe 24 iunie când a demisionat.

CFR Marfă

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA este operatorul naţional de transport feroviar de marfă din România, lider pe această piaţă cu o cotă de piaţă de 54,8 %, la nivelul anului 2013. Cifra de afaceri a societăţii a fost de 922, 52 mil.lei în anul 2013, în scădere cu 5% faţă de anul 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie