Cetăţenii ţărilor membre UE, sfătuiţi să îşi facă provizii pentru eventualitatea unui război cu Rusia

Supermarket (Epoch Times România)
Redacţia
01.11.2024

Un raport recent recomandă persoanelor care locuiesc în Uniunea Europeană să îşi facă provizii de urgenţă pentru eventualitatea izbucnirii unui război cu Rusia sau a unei alte urgenţe majore, relatează Newsweek.

Documentul menţionat vizează pregătirea civilă şi militară a Europei, a fost redactat de fostul preşedinte finlandez Sauli Niinisto în calitatea sa de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, şi publicat miercuri.

Raportul constată că UE nu a fost pregătită nici pentru pandemia COVID-19, nici pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi că trebuie să treacă „de la reacţie la pregătirea proactivă”.

Ca parte a acestei strategii, UE ar trebui să sfătuiască gospodăriile să fie pregătite să fie autosuficiente timp de cel puţin 72 de ore în caz de urgenţă, se arată în raport.

Acesta sfătuieşte statele membre să ofere cetăţenilor orientări privind constituirea de stocuri, evacuările şi modul de acces la serviciile de urgenţă, printre altele.

Un studiu citat în raport prezintă diverse provizii esenţiale pe care gospodăriile ar trebui să le aibă în caz de urgenţă, inclusiv rezerve de alimente, băuturi şi medicamente, o lanternă şi un radio cu baterii.

Sfaturile vizează pregătirea cetăţenilor UE pentru situaţii de urgenţă care pot varia de la o altă pandemie la condiţii meteorologice extreme sau agresiuni armate.

Pandemia COVID-19 a determinat oamenii din întreaga lume să înceapă brusc să cumpere bunuri pentru a le stoca, ceea ce a dus la penurie de anumite produse.

Deşi raportul nu menţionează agresiunea rusă ca fiind singura ameninţare posibilă, o citează ca fiind una majoră.

„Nu avem un plan clar cu privire la ce va face UE în cazul unei agresiuni armate împotriva unui stat membru. Ameninţarea de război pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea europeană ne obligă să abordăm acest aspect ca element central al pregătirii noastre, fără a submina activitatea de pregătire pentru alte ameninţări majore”, se arată în raport.

Se precizează totodată că, deşi ameninţarea agresiunii ruse este resimţită cel mai mult de vecinii săi imediaţi, orice acţiune a Rusiei împotriva unui stat membru al UE ar avea impact asupra tuturor celor 27 de ţări ale blocului comunitar.

„Integritatea teritorială şi independenţa politică a fiecărui stat membru sunt inextricabil legate de cele ale altor state membre şi ale UE în ansamblu”, se arată în raport.

Documentul afirmă că responsabilizarea cetăţenilor ar trebui să se afle în „centrul” unei strategii globale de pregătire şi că blocul comunitar ar trebui să sensibilizeze şi să încurajeze încrederea în sine a populaţiei sale.

Sunt propuse, de asemenea, alte măsuri la nivelul UE, cel puţin 20 % din bugetul total al blocului fiind alocat consolidării securităţii şi pregătirii pentru situaţii de criză. De asemenea, raportul sugerează un plan de intensificare a schimbului de informaţii între ţările UE.

Raportul de 165 de pagini a fost prezentat miercuri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor