Cercetare disciplinară la un prestigios institut. La mijloc, un laser şi un milion de lei pe POSDRU, nerecuperaţi

Un lider sindical acuză o încercare în mai mulţi paşi în direcţia concedierii sale, după ce a devenit "prea vocal" în legătură cu nereguli constatate de Curtea de Conturi la institutul unde lucrează. Conducerea instituţiei se apără susţinând că în loc să fi propus soluţii, liderul sindical vrea să-şi facă platformă politică.
Cercetarea disciplinară a lui George Epurescu
Cercetarea disciplinară a lui George Epurescu (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Una dintre cele mai cunoscute instituţii de cercetare din ţară, Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR) a fost, marţi, scena cercetării disciplinare a unui lider sindical, după ce acesta a acuzat, pe intranet-ul companiei, o serie de nereguli legate de activitatea organizaţiei.

În timp ce conducerea instituţiei consideră cercetarea drept un demers necesar, cel cercetat, George Epurescu, liderul sindicatului RADIATIA, o vede ca pe o "acţiune în mai mulţi paşi" în vederea concedierii sale, iar reprezentantul ActiveWatch prezent la şedinţă vorbeşte despre "tehnici de duzină de intimidare a avertizorilor de integritate" şi de "rea voinţă".

"Chemarea domnului Epurescu la Comisia de disciplină se încadrează perfect în tehnicile de duzină folosite de managementul corupt al instituţiilor de intimidare a avertizorilor de integritate. Este inacceptabil ca dintr-o comisie care anchetează presupusele abateri disciplinare ale unui angajat să facă parte o persoană care a fost obiectul sesizărilor acestuia către alte instituţii ale statului. Reaua voinţă este cu atât mai evidentă cu cât domnul Epurescu a solicitat înlocuirea acestei persoane din Comisia de disciplină, însă membrii comisiei au inventat pretexte prin care să o păstreze”, consideră Radu Răileanu de la ActiveWatch.

Despre ce a fost vorba mai exact?

Dincolo de aspecte "tehnice", de procedură, precum faptul că regulamentul de ordine interioară a cărui încălcare i se reproşează lui Epurescu a fost anexă la fostul contract colectiv de muncă, contract ce a încetat, că din comisia de cercetare a făcut parte o contabilă a cărei imparţialitate a fost contestată (persoana la care face referire în declaraţia sa şi reprezentantul ActiveWatch), în fapt, iureşul a pornit de la un raport al Curţii de Conturi care, în perioada 26. 10 - 24. 11. 2016, a efectuat verificări la INFPLR.

Ori, în urma verificării, Curtea a constatat că un echipament laser CO2, în valoare de aproape 618.000 lei, achiziţionat în baza unui contract încheiat în 2007 nu a fost folosit niciodată, ba, mai mult, părţi din el erau depozitate la ROMAERO. Curtea de Conturi a mai constatat plata unor preţuri supraevaluate cu peste jumătate de milion de lei către firma SILVER TRADING şi, nu în ultimul rând, deficienţe în recuperarea a peste 1 milion de lei reprezentând sume cheltuite pentru realizarea unui proiect POSDRU.

Lui Epurescu i s-a tras, dacă putem spune aşa, de la faptul că a difuzat printre angajaţi fotografii în care ironizează modul în care a fost depozitat laserul CO2 odată recuperat de la ROMAERO (într-o magazie din OSB) şi că a făcut publice contracte referitoare la plata banilor prin POSDRU. Ori, în viziunea conducerii instituţiei, aceasta înseamnă dezvăluire de date cu caracter personal.

"Acuzaţiile sunt în aparenţă foarte simple, faptul că aş fi dezvăluit în spaţiul public, aşa cum este apreciat de directorul institutului dar în fapt este vorba despre comunicarea către colegii mei de serviciu a unor documente, editate bineînţeles, pentru a nu prezenta date cu caracter personal, tocmai pentru a le arăta care sunt autorii unor fapte constatate de Curtea de Conturi când a venit în control.

Deci este vorba despre dispariţia unui laser de 160.000 de euro care a plecat fără acte şi fără documente de transport şi a fost găzduit la ROMAERO Băneasa şi apoi adus înapoi şi aici s-a cheltuit pentru macarale, trailere şi s-a construit pentru el, întrucât nu s-a găsit spaţiu de depozitare pentru el, s-a construit o baracă din OSB, prin care se vede înăuntru, pot trece şobolanii şi mânca toate circuitele laserului fără niciunfel de problemă, dincolo de faptul că intră şi apă pe jos. Deci ăsta este spaţiul găsit, o magazie, cea mai ordinară posibilă.

Magazie
Magazie (Captura)

Şi o altă acuzaţie pe care am adus-o şi a fost constatată, de asemenea, de Curtea de Conturi, este faptul că un milion de lei nu au mai fost recuperaţi după ce s-au efectuat cheltuieli pentru proiectul POSDRU. Şi aceste cheltuieli au fost constatate neeligibile împreună cu nişte nereguli grave şi anume încheierea unor contracte individuale de muncă, de fapt a unor acte adiţionale care nici nu au fost înregistrate în REVISAL, aşa cum au constatat în procesul-verbal de control şi controlul la faţa locului practic făcut de autoritatea de management de la POSDRU. Contracte de servicii şi de achiziţii care nu au respectat legislaţia incidentă proiectelor POSDRU, practic toate aceste cheltuieli au fost declarate neeligibile iar banii au fost rămăşi daţi.

Aceşti bani, întrucât Institutul Naţional nu are venituri separate faţă de cercetare, aceşti bani au fost luaţi din proiectele cercetătorilor şi mutaţi spre aceste buzunare. Practic, noi ne vrem banii înapoi, pentru că aceşti bani erau banii care puteau fi folosiţi pentru dezvoltarea Institutului, pentru alte beneficii, tichete de masă şi alte lucruri în drepturi de natură salarială pentru salariaţi şi pedepsirea, bineînţeles, a vinovaţilor, pentru că acolo nu vorbim despre vreo eroare umană ci vorbim despre acte deliberate de nerespectarea legii contabilităţii, a legislaţiei incidente POSDRU, a legislaţiei muncii", a explicat George Epurescu pentru Epoch Times.

De partea lor, membrii comisiei de disciplină au susţinut că pentru recuperarea celui peste 1 milion de lei, daţi din fonduri POSDRU, sunt procese în instanţă care încă nu s-au terminat şi că cele întâmplate sunt imputabile vechii conduceri.

Epurescu acuză însă că actualul director general este fostul director adjunct în perioada 2009 – 2015, când au fost constatate neregulile şi a devenit director general în 2016 în urma unui concurs contestat de sindicat în instanţă. Cât despre procesele pe rol, Epurescu aminteşte că există o sentinţă executorie şi susţine că managementul urmăreşte doar să tragă de timp pentru a încerca să ajungă în zona de prescripţie a faptelor.

Finalmente, în opinia liderului sindical, ceea ce se întâmplă este mai mult decât intimidare, "este o acţiune în mai mulţi paşi pentru ca eu să fiu concediat, se fabrică aşa - zise dovezi numai ca eu să fiu concediat." Nu în ultimul rând, Epurescu acuză că cercetarea se face pentru acţiuni sindicale, nu pentru lucruri legate de fişa postului, ceea ce contravine atât codului muncii cât şi legii dialogului social.

Pe de altă parte, cel ce a convocat cercetarea disciplinară, directorul general al INFLPR, Traian Dascălu, susţine că George Epurescu încearcă "să îşi construiască o platformă politică exploatând nişte lucruri din institut, creând o imagine proastă institutului, fără să dea soluţii pentru astfel de probleme."

"Eu aşa văd în dialog, “vezi că ai greşit”, “vezi că trebuie să faci lucrul ăsta ca să te îndrepţi”, dar altfel, mă rog, fiecare judecă în felul lui", a declarat Dascălu, pentru Epoch Times.

Cât despre neregulile constatate de Curtea de Conturi, directorul INFLPR susţine că ceea ce face el acum este exact să respecte indicaţiile Curţii.

"În urma controlului Curţii de Conturi, Curtea de Conturi mi-a pus în vedere să aduc laserul înapoi în institut. Am cerut aprobarea Consiliului de administraţie ca să construiesc un spaţiu de depozitare adecvat. Este adecvat, nu plouă, nu ninge, nu nimic şi am adus laserul înapoi. Cu acel prilej, domnul Epurescu a părăsit locul dânsului de muncă, s-a dus prin institut, a făcut poze, după aceea a trimis peste tot un mesaj care nu era tocmai “colegial” că să mă exprim elegant. (...) Deci noi, după ce Curtea de Conturi îşi dă acordul, vom muta laserul şi îl vom pune în funcţiune la Piteşti, servind ca şi platformă de antrenare a studenţilor viitori cercetători în Institut", spune Dascălu.

Referitor la milionul de lei pe POSDRU care trebuie recuperat, Dascălu susţine că mai întâi trebuie să se termine procesul şi apoi va lua măsuri.

"Verificarea pe care a făcut-o Curtea de Conturi a constatat că organismul intermediar care trebuia să plătească, nu a plătit, invocând anumite vicii de procedură în privinţa contractelor de muncă. Nu poate directorul general să ia nicio decizie până când un judecător nu se pronunţă în privinţa acestui fapt. Este legal sau nu este legal? În momentul în care eu am o hotărâre de la un judecător eu trebuie să pun în aplicare în instituţie procedura de cercetare pentru a vedea cine este vinovat de acest fapt. Dar până atunci nu pot, legea nu îmi permite să fac acest lucru. Nu pot să mă duc la un salariat să îi spun “eşti vinovat” fiindcă salariatul respectiv se întoarce împotriva mea în justiţie", susţine Directorul General Traian Dascălu.

Adresa Curţii de Conturi
Adresa Curţii de Conturi (Epoch Times)

Adresa Curţii de Conturi
Adresa Curţii de Conturi (Epoch Times)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne