Afinele ajută la menţinerea sănătăţii inimii - Studiu

Afinele sunt pline de antioxidanţi ce pot ajuta creierul si vederea.
Afinele sunt pline de antioxidanţi ce pot ajuta creierul si vederea. (Michael Urban / AFP / Getty Images)

Printre fructele cele mai bogate în proprietăţi se evidenţiază, fără îndoială, afinele, sărace în grăsimi şi calorii dar conţinând fibre şi puternici antioxidanţi naturali, vitamine, cu rol deosebit de benefic pentru menţinerea sănătăţii inimii. În acest sens, noi cercetări au arătat că un consum regulat al acestor delicioase fructe de pădure este capabil să scadă tensiunea arterială.

Conform unui studiu efectuat la Universitatea de Stat din Florida (Florida State University) pentru a menţine sănătatea inimii ar fi suficientă o ceaşcă de afine în fiecare zi; acestea ar fi, de fapt, capabile să reducă tensiunea arterială, dar, de asemenea, să acţioneze asupra vaselor de sânge păstrându-le elasticitatea. Prin urmare, aceste mici fructe de pădure sunt în măsură să controleze doi periculoşi factori de risc responsabili de apariţia afecţiunilor cardiace.

Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 48 femei aflate în postmenopauză, jumătate dintre acestea primind zilnic 22 de grame de extract sub formă de pulbere de afine (ce corespunde exact unui bol mic de fructe proaspete), iar cealaltă jumătate, pulbere placebo.

La începutul studiului, a fost măsurată tensiunea arterială a femeilor participante precum şi rigiditatea arterială, şi selectaţi biomarkeri din sânge.

După opt săptămâni au fost evaluate beneficiile afinelor asupra sănătăţii cardiovasculare, constatându-se, printre altele, că fiecare femeie care a consumat afine a avut o concentraţie de oxid nitric (vasodilatator foarte important pentru bunăstarea inimii) cu 68% mai mare decât înainte.

Sarah Johnson, coordonatoarea echipei de cercetare a declarat: "Rezultatele noastre sugerează că un consum regulat de afine potenţial ar putea întârzia evoluţia de la prehipertensiune arterială la hipertensiune arterială, reducând astfel riscul de afecţiuni cardiovasculare. Consumul zilnic de afine îmbunătăţeşte tensiunea arterială şi rigiditatea arterială la femeile aflate în postmenopauză, cu pre- şi stadiul I de hipertensiune arterială''.

''Boala cardiovasculară este principala cauză de deces în Statele Unite", a afirmat cercetătoarea. "Odată ce femeile trec prin menopauză, acest lucru le supune unui risc mai mare. Descoperirile noastre sugerează că adăugarea unui singur aliment, afine, la dietă poate atenua efectele negative cardiovasculare care apar adesea ca rezultat al menopauzei".

Sarah Johnson este director adjunct al Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging (CAENRA) cu studii post doctorale la Department of Nutrition, Food and Exercise Sciences at Florida State University.

Studiul a fost publicat în Jurnalul Academiei de Nutriţie şi Dietetică (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics).