Cele mai folositoare suplimente alimentare de origine naturală
alte articole
Ştim cu toţii că eficacitatea multor suplimente nutritive nu a fost confirmată încă la nivel oficial. Cu toate acestea, există multe suplimente alimentare care au o acţiune aproape similară cu cea a preparatelor medicamentoase, având un avantaj şi mai important - sunt de origine naturală.
Berberina
Berberina este o substanţă biologică activă extrasă din plante. În ciuda popularităţii modeste, berberina este un compus foarte activ. Este deosebit de eficientă în reducerea nivelului de zahăr în sânge.
Se crede că reducerea nivelului de zahăr din sânge este posibilă cu ajutorul unor mecanisme complicate, inclusiv reducerea producţiei de glucoză în ficat şi creşterea sensibilităţii celulelor la insulină. Studiile arată că berberina este în stare să reducă nivelul de zahăr din sânge în aceeaşi măsură în care o poate face cel mai folosit preparat împotriva diabetului zaharat din ziua de azi - metforminul.
Berberina determină o reducere semnificativă a colesterolului total, a colesterolului "rău" (LDL), a trigliceridelor în sânge şi a tensiunii arteriale. Berberina are un puternic efect antibacterian.
Totuşi, din cauza acţiunii foarte puternice, berberina trebuie să fie administrată cu precauţie şi numai în urma consultării unui medic.
Curcumina
Turmericul (curcuma) – este cel mai vechi condiment cunoscut în lume. A fost folosit în India timp de mii de ani în calitate de plantă medicinală. Turmericul conţine o substanţă biologică activă foarte puternică numită curcumina, care este studiată intensiv în ultimii ani.
Curcuma luptă cu inflamaţia la nivel molecular, prin blocarea moleculei semnalizatoare inflamate, numită NF-KB. Este practic la fel de eficientă ca acţiunea medicamentelor antiinflamatorii şi nu are efecte adverse. În tratamentul artritei reumatoide, 500 mg de curcumina pe zi a fost mai eficace decât utilizarea preparatului diclofenac, potrivit AuthorityNutrition.
În plus, curcumina este un antioxidant puternic şi un mijloc eficient împotriva depresiei, a cancerului şi a bolii Alzheimer.
Drojdia de orez roşu
Drojdia de orez roşu conţine în mod natural statine, care pot reduce nivelul colesterolului şi preveni dezvoltarea afecţiunilor de inimă. Recent, statina a devenit unul dintre cele mai frecvente medicamente pentru reducerea colesterolului prescrise la nivel mondial.
Statina inhibă producţia de colesterol în ficat, ceea ce duce la o reducere semnificativă a nivelului colesterolului din sânge. Este interesant faptul că extractul de orez fermentat, denumit drojdie de orez roşu, poate avea efecte similare.
Drojdia de orez roşu conţine o substanţă numită monacolină K, ce poate reduce nivelul colesterolului cu 34 mg/dl, al LDL cu 28 mg/dl, al trigliceridelor cu 35 mg/dl şi poate creşte colesterolul "bun" cu 6 mg/dl.
Bineînţeles, ca supliment nutritiv, conţinutul de ingredient activ poate varia în limite largi. De aceea nu administraţi aceste suplimente fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.
Usturoiul
Usturoiul a fost folosit ca plantă medicinală încă din timpuri străvechi, inclusiv de către greci şi romani. Principalele efecte ale usturoiului se datorează compusului activ de alicină, care este benefic pentru inimă.
Studiile au arătat că usturoiul poate reduce colesterolul total şi LDL în medie cu aproximativ 10-15%. Şi mai important este faptul că usturoiul poate reduce în mod semnificativ tensiunea arterială, care reprezintă un factor de risc major pentru infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, boli de rinichi şi moarte prematură.
Într-un studiu, extractul de usturoi a fost chiar mai eficient decât preparatul atenolol. În plus, usturoiul ameliorează imunitatea şi ajută la combaterea bolilor infecţioase larg răspândite.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.