Centrală termică pe gaz sau centrala electrică?

Centrală termică
Centrală termică (Facebook)

Contextul politic actual din regiunea noastră a generat o serie de dispute legate de dependenţa României faţă de gazul furnizat de Rusia. Este bine de ştiut că, indiferent de metoda de soluţionare a conflictului din nord-est-ul ţării noastre, nu există temeri prea mari în ceea ce priveşte consumul de gaze pentru utilizatorul casnic. Totuşi, este bine să luaţi în calcul opţiunile alternative pentru încălzirea pe gaz, dacă optaţi pentru centrală termică pe gaz sau electrică.

În general, centrala termică, fie că este pe gaz sau electrică, trebuie aleasă în funcţie de mai multe criterii tehnice, care să aibă în vedere în primul rând necesarul de energie al locuinţei: suprafaţa şi volumul spaţiului ce trebuie încălzit, numărul de consumatori de apă caldă menajeră, numărul de băi şi de bucătării şi gradul de izolare al locuinţei. Despre centralele cu încălzire pe lemne am discutat într-un articol anterior.

Mai trebuie luat în calcul şi:

1. Uşurinţa în exploatare. Acest avantaj îl găsim şi la centralele termice pe gaz şi la cele electrice.

Odată instalată o astfel de centrală, utilizatorul nu trebuie decât să apese un buton şi să monitorizeze (din când în când) presiunea în instalaţia de încălzire. Nu sunt necesare operaţiuni complexe sau prea tehnice.

2. Costuri de exploatare. În acest moment, ordinea este lemne - gaze – electric. Însă deşi socotit prea scump, curentul electric ar putea deveni alternativa la gazele naturale al căror preţ creşte continuu. Din 2014, gazele naturale s-au tot scumpit, pe când autorităţile promit că electricitatea nu se va scumpi deloc şi recomandă, în schimb, folosirea ei.

Comparaţii între centralele pe gaz şi centralele electrice

Preţul unei centrale electrice este aproximativ la fel ca al uneia pe gaz, având aproximativ acelaşi aport termic, însă, atenţie, sunt mult mai fiabile.

Costurile infrastructurii sunt mult mai mici, mai uşor de întreţinut, mai ales că producerea energiei electrice este mult mai variată. Sursele de gaz metan, în afară de faptul că sunt intens disputate în aceste zile, sunt şi o sursă epuizabilă de resurse.

1. Centralele termice electrice

Avantaje

- Sunt silenţioase şi au dimensiuni mici, au un randament ridicat, instalaţia de încălzire aferentă este simplă, fără elemente speciale şi nu impun revizii frecvente.

- Unul dintre cele mai mari avantaje este acela că reţeaua de electricitate acoperă aproape toate zonele ţării.

- Au randament apropiat de 100% - kwh pe care îi consumă, toţi se transformă în căldură, indiferent care este mediul de transfer (apă în calorifere, ulei în radiatoare etc.) un sistem de încălzire transferă într-un fel sau altul aceeaşi cantitate de căldură spre exterior.

- Nu prezintă pericol de explozie, nu produce emisii de noxe, nu dăunează mediului, deci pot fi utilizate chiar şi în zone protejate din acest punct de vedere.

- Nu necesită aer de combustie. Nu necesită coş de fum pentru evacuarea gazelor de ardere.

- Reglajele sunt simple.

- Interesant este şi modul de control al unei centrale electrice propus de producătorii acestor tipuri de centrale. Cea mai nouă soluţie este controlul aparatelor din casă printr-un sistem informatic de tip G.P.S. Astfel că reducerea facturii la energia electrică se poate realiza şi printr-un sistem inteligent instalat pe telefonul mobil. Spre exemplu, dacă am uitat un fier de călcat în priză, îl putem deconecta de la curentul electric chiar dacă ne aflăm în afara locuinţei. În plus, putem deschide centrala termică sau aparatul de aer condiţionat chiar înainte de a ajunge acasă, iar maşina de spălat poate porni şi ea comandată de pe telefonul mobil.

Dezavantajele centralelor termice electrice:

- Cost mai ridicat în exploatare în comparaţie cu o centrală termică pe gaz sau pe lemne.

- Aceste centrale sunt recomandate pentru suprafeţele mici, unde necesarul termic nu este ridicat.

- Costul de racordare la reţea, în anumite situaţii.

- De asemenea, instalaţia electrică trebuie atent măsurată, iar consumatorii electrici din casă (printre care şi centrala) nu trebuie să depăşească puterea maximă pentru care a fost proiectată instalaţia electrică.

- Reţea de alimentare cu energie electrică vastă - este posibil să fie nevoie de refacerea branşamentului electric al locuinţei, dacă instalarea unei astfel de centrale nu a fost gândită de la bun început (spre exemplu, pentru un cazan de 24 kw trebuie să aveţi o putere electrică instalată de aproximativ 25 kw).

2. Centralele termice pe gaz

Avantaje

- Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, randamentul acestor produse este superior, comparativ cu alte centrale şi se pretează pentru toate tipurile de instalaţii de încălzire (încălzire în pardoseală, cu panouri radiante etc.).

- Combustibilul este încă ieftin şi prezintă soluţii tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj forţat, în condensaţie, cu cameră etanşă de ardere, cazan de pardoseală, preparare instantanee de apă caldă menajeră sau cu boiler.

- Sunt uşor de utilizat, iar la ele se pot folosi automatizări ce duc la economisirea combustibilului.

- Printre avantaje, se numără şi dimensiunile relativ compacte.

Dezavantajele centralelor termice pe gaz

- Dependenţa de reţeaua de gaze. Preţul plătit pe gaz va creşte simţitor, iar ulterior costurile cu încălzirea vor fi substanţiale.

- Gazul metan este un combustibil neregenerabil şi extragerea sa este dăunătoare mediului.

- Preţul instalaţiei de încălzire (climatizare) este ridicat. Uneori, costurile de conectare (racordare) la reţeaua de gaz pot fi foarte mari.

- Mai mult, ca în cazul tuturor echipamentelor ce folosesc gaz, montajul acestor centrale se face numai de către firme agreate, iar instalarea necesită anumite condiţii şi aprobări, dar şi elemente suplimentare de siguranţă.

- Necesită condiţii special de montaj şi ca la orice consumator de gaz, sunt necesare elemente suplimentare de siguranţă (detectoare de gaz).

- După primii ani de funcţionare, centralele termice pe gaz pot deveni zgomotase în timpul funcţionării. Respectivele sunete sunt suficiente pentru a neliniştii şi un utilizator avizat.

Înainte de a alege între o centrală pe gaz sau o centrală electrică, conform ultimelor date A.N.R.E, trebuie să ştiţi că pentru a încălzi o locuinţă cu două camere pe timpul iernii se consumă aproximativ 300 de metri cubi de gaze naturale lunar. Persoanele care au centrale termice plătesc peste 300 de lei pe lună. Pentru acelaşi tip de apartament, de aproximativ 60 de metri pătraţi, încălzirea electrică poate costa mai puţin cu 50 de lei lunar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură