Cât de bune sunt panourile radiante

Panouri radiante
Panouri radiante (Facebook)

Încălzirea cu panouri radiante cu infraroşu este un sistem nou, o inovaţie în domeniu, ce necesită o prezentare mai detaliată.

Acestea sunt nişte tablouri alimentate cu energie electrică. Montate pe peretele sau pe tavanul unei încăperi, ele încălzesc nu aerul, ci obiectele aflate în respectiva încăpere. Pot fi folosite ca unică sursă de încălzire, cu condiţia să aibă dimensiunile potrivite.

Pentru a vă da seama cât de bune sunt panourile radiante, pornim de la definiţia acestora:

Panourile radiante infraroşu sunt corpuri de încălzire care transformă energia electrică în două componente: căldură radiată şi căldură convectivă. Căldura radiată este transmisă prin intermediul radiaţiei în infraroşu, care este o radiaţie electromagnetică a cărei lungime de undă este mai lungă decât a luminii vizibile (400-700nm) dar este mai scurtă decât a microundelor. Procentul de radiere este de 93-95%, diferenţa până la 100% fiind căldura convectivă.

Producătorii de panouri radiante folosesc ca element de încălzire fibra de carbon, aceasta având proprietăţi de emisivitate deosebite, rezistenţă la utilizare şi durată de viaţă foarte lungă. Radiaţia infraroşie este direcţionată cu ajutorul unui deflector către partea din faţă a panoului. Aceasta atinge o temperatură de maxim 120 grade Celsius, nefiind periculoasă la atingere pentru perioade scurte.

Cum funcţionează panourile radiante

Sir Frederick William Herschel (1738-1822) a demonstrat pentru prima oară că există tipuri de radiaţii pe care nu le putem vedea cu ochiul liber. Astfel, a descoperit o nouă regiune a spectrului electromagnetic, infraroşul. Radiaţiile infraroşii sunt invizibile pentru ochiul uman, dar căldura lor poate fi simţită. Atunci când razele infraroşii intră în contact cu o suprafaţă, energia radiată este absorbită de atomii aflaţi în suprafaţă, indiferent de temperatura aerului. Acest fenomen explică faptul că într-o vacanţă de iarnă oamenii se pot bucura de o baie de soare plăcută la temperaturi exterioare relativ scăzute, şi au o senzaţie plăcută de cald.

Panourile cu unde infraroşii funcţionează pe acelaşi principiu cu cel după care soarele încălzeşte Pământul prin intermediul radiaţiilor infraroşii. La temperaturi obişnuite, cea mai mare parte a spectrului radiaţiei termice se află în domeniul infraroşu; acesta se deplasează către lungimi de undă mici pe măsură ce temperatura corpului creşte.

Razele IR emise ajung cu uşurinţă în toate colţurile încăperii şi sunt absorbite de pereţi şi corpurile prezente, acestea încălzindu-se. Corpurile fiind încălzite, ele vor degaja căldura acumulată în aerul din încăpere, încălzirea aerului fiind uniformă.

Cât de bune sunt panourile radiante - Instalare

Montajul panourilor radiante cu infraroşu se face extrem de uşor. Nu este nevoie de aprobări, aşa că imediat eliminăm un factor ce i-ar putea descuraja pe mulţi dintre noi. Pentru montaj nu este nevoie de o anumită pregătire. Fiecare om îşi poate instala singur panouri radiante în casă. Veţi avea nevoie doar de o bormaşină pentru găurit şi de două sau patru holz-şuruburi, în funcţie de model şi de kitul de instalare.

Instalarea panourilor se face fără intervenţia unui specialist, dacă nu modificaţi instalaţia electrică a locaţiei. Dacă doriţi ca alimentarea panourilor să se facă direct din doză sau din panoul electric, instalarea ar trebui făcută de un specialist.

Şi în ceea ce priveşte poziţionarea, este recomandat să consultaţi un specialist. Acest detaliu este foarte important pentru obţinerea eficienţei maxime de încălzire cu panouri radiante cu infraroşu.

Specialiştii recomandă poziţionarea cât mai centrat, pentru ca propagarea radiaţiei să se realizeze cât mai uniform. Se recomandă ca panourile să nu fie îndreptate către geam, deoarece radiaţia va ieşi către exterior, fără să producă încălzirea corpurilor din interior.

Poziţionarea centrală este necesară doar în cazul în care în cameră se instalează un singur panou radiant cu infraroşu. În cazul în care se instalează mai multe panouri radiante, poziţionarea centrală nu mai este o necesitate. În această situaţie, mult mai benefică este o poziţionare astfel încât raza de acţiune a panourilor să cuprindă o suprafaţă cât mai mare.

Se pot instala panouri radiante cu infraroşu şi în baie, cu condiţia ca acestea să fie amplasate la minim un metru de sursa de apă şi să fie bine izolate firele până la priză, inclusiv priza. Amplasarea panoului în baie se va face doar de către un electrician autorizat.

Fiecare panou este conectat la un termostat care este bine să fie montat cât mai jos, lângă podea, deoarece aici este cea mai scăzută temperatură din cameră. Senzorii măsoară tot timpul temperatura, iar termostatul comandă funcţionarea panoului după cum a fost programat de proprietar. Astfel, dumneavoastră controlaţi nivelul căldurii pentru a vă simţi cel mai confortabil.

Deşi suprafaţa radiantă atinge temperaturi ridicate de funcţionare (80-90 grade Celsius) chiar dacă sunt atinse, acestea nu produc leziuni pielii. Pentru panouri radiante montate în locuinţe, pe tavan, se acceptă o temperatură maximă de 65-70 de grade Celsius, iar pentru cele montate pe pereţi, la care riscul sau posibilitatea atingerii lor este foarte mare - inclusiv de către copii - temperatura maximă nu trebuie să depăşească 35-40 de grade Celsius. Totuşi, este recomandabil să fie montate la o înălţime sigură, unde copiii mici să nu ajungă şi unde să fie ferite de agăţarea unor obiecte care să obtureze suprafaţa radiantă. Panourile sunt prevăzute şi în aceste cazuri cu sisteme de oprire automată în cazul acoperirii.

Cât de bune sunt panourile radiante - Preţuri

Preţurile panourilor diferă în funcţie de dimensiune şi putere. Panourile acoperă o gamă de putere de la 0.3 kw până la 1.2 kw. Panourile mai mici costă mai puţin decât cele mai mari.

La case este mai greu de făcut un calcul, depinde atât de suprafaţă, cât şi de împărţirea casei, pentru că în fiecare încăpere se pune cel puţin un aparat, însă, ca o medie, un set pentru o casă întreagă cu suprafaţa utilă de aproximativ 130 mp poate ajunge până la 2500 EUR (TVA).

La un apartament cu trei camere, costul se ridică la circa 1.500 euro. Pentru camerele de până în 25-30mp se pune un singur aparat, pentru încăperi mai mari se pun două-trei aparate. Costurile cu încălzirea, de exemplu pentru o cameră de până în 25 mp, sunt undeva în 50-70 lei lunar.

Comparând cu alte sisteme de încălzire, panourile radiante nu au costuri de întreţinere şi nu necesită reparaţii pe parcursul întregii perioade de utilizare. Nu uitaţi când comparaţi sistemele de încălzire să calculaţi toate costurile: investiţia iniţială în sistem (achiziţia propriu-zisă a centralei, calorifere, ţevi, fitinguri, automatizări), costuri de instalare (manoperă, şantier în casă), costuri de întreţinere (curăţare coşuri de fum etc.), costuri de utilizare (valoarea medie a facturilor).

Izolaţia este factorul cel mai important care influenţează consumul şi deci costurile. Cu cât căldura este mai mult timp menţinută într-o încăpere, cu atât panourile funcţionează mai puţin.

Panourile radiante consumă puterea lor într-o oră. Exemplu: Un panou de 300W consumă 300W/h dacă funcţionează continuu.

Cât de bune sunt panourile radiante - Avantaje

- Costurile cu achiziţia şi montarea panourilor radiante sunt mult mai mici în comparaţie cu instalarea unui sistem clasic de încălzire cu centrală termică şi radiatoare (calorifere). Punerea în funcţiune a panourilor radiante se face într-un timp relativ scurt, 2-3 ore, şi nu necesită lucrări complexe de construcţii şi de instalaţii. În medie, instalarea unui panou cu infraroşu se face în 30 de minute, de la despachetare până la funcţionare. Astfel, instalarea este rapidă, curată şi imediată, fără murdărie.

- Sistemele de încălzire cu raze infraroşii implică costuri mult reduse deoarece au un randament de funcţionare foarte ridicat, de peste 95 %. Randamentul se obţine numai în condiţiile unei izolări termice corespunzătoare a locuinţelor şi a dimensionării optime a panourilor. Nu se vor amplasa de exemplu panouri de mică putere într-o cameră mare, foarte prost izolată şi cu pierderi mari de căldură.

- Un mare avantaj al încălzirii cu panouri radiante infraroşu îl reprezintă efectul benefic asupra sănătăţii. Acest efect benefic se datorează radiaţiilor infraroşii generate. Ştiinţa a demonstrat că razele infraroşii sunt foarte uşor asimilate de către organismul uman, fiind implicate în numeroase procese de vindecare. Infraroşiile stimulează circulaţia sângelui, deci foarte bune pentru hipotensivi, nu există mişcare/circulaţie de aer în cameră, deci nici mişcare de praf, mirosuri, nu se usucă aerul, excelente pentru cei cu astm bronşic sau afecţiuni reumatice severe. Radiaţile infraroşii acţionează pozitiv asupra psihicului şi fizicului uman, îmbunătăţind starea generală, mai ales în cazul persoanelor în vârstă şi în cazul copiilor sau bebeluşilor.

- Au o durată de viaţă mult mai mare – 10-15 ani şi nu necesită întreţinere specială.

- Panourile infraroşii copiază soarele şi folosesc căldură radiantă care pe lângă că este sănătoasă, este şi foarte eficientă şi economică. Panourile radiante încălzesc uniform încăperea – obiectele încălzindu-se înaintea aerului.

- Pentru că spre deosebire de curentul de aer cald emis de alte surse de încălzire, căldura emanată de panouri prin unde păstrează pereţii calzi, uscaţi şi lipsiţi de mucegai.

- Există panouri radiante personalizate, adică sub forma unui tablou, care vor da un aspect plăcut camerei.

- Panourile radiante sunt conectate la un termostat care va permite reglarea temperaturii la un nivel confortabil. Astfel, noaptea veţi avea nevoie de o temperatură mai scăzută în cameră, iar panourile vor funcţiona mai puţin. Când vă treziţi, puteţi modifica uşor temperatura de la termostat, urmând ca încăperea să se încălzească rapid la confortul necesar. Încălzind o cameră de la 15 grade la 20 de grade este mult mai economic decât să o încălzim de la temperatura de afară. Se pot ataşa termostate electronice fără fir care se pot programa în funcţie de ore şi de zilele săptămânii.

- Încălzirea cu panouri radiante cu infraroşu este sigură atât în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea persoanelor cât şi a siguranţei şi stabilităţii în funcţionare: nu lucrează cu lichide sau abur sub presiune, deci un risc scăzut la incendiu şi nu poluează.

- Instalarea de panouri radiante nu este supusă/limitată de existenţa unor prescripţii tehnice legislative, deci nu sunt necesare/obligatorii avize sau autorizaţii, iar montajul poate fi făcut chiar de către beneficiar, fără a fi nevoie de experienţă în instalarea de sisteme şi instalaţii termice. Cu excepţiile pe care le-am precizat mai sus.

- Sunt recomandate în special pentru încăperi/spaţii cu înălţime mare, mai mare de 4-6 metri, acolo unde încălzirea cu surse convenţionale/clasice nu este eficientă deoarece s-ar încălzi inutil un volum foarte mare de aer, implicit cu costuri ridicate.

- În cazul centralelor depindeţi de 2 furnizori (electricitate, gaze), pe când în cazul panourilor radiante, depindeţi doar de unul.

- Sunt ecologice: nu degajă fum, noxe, CO etc.

Cât de bune sunt panourile radiante - Dezavantaje

- Un panou radiant nu încălzeşte aerul. Încălzeşte numai mobila, pardoseala sau persoanele din spaţiul respectiv, dar numai suprafeţele pe care „le vede“ panoul radiant.

- La încălzirea cu panouri radiante într-o locuinţa obişnuită (2,5 - 2,8 metri înălţime) nu se face economie la factura de energie electrică. Pentru 1 kw termic se consumă cel puţin 1 kw electric. Panourile radiante se pretează mult mai bine în încăperi/ spaţii comerciale, hale de producţie cu înălţime mare (4-6 metri).

- Dacă pentru încălzirea unei locuinţe se folosesc numai panouri radiante infraroşu (care folosesc energie), costul lunar cu încălzirea pentru acelaşi confort, este mai mare decât încălzirea cu o centrală termică pe gaz, de exemplu.

- Din cauza puterii reduse - cele mai multe panouri radiante au 300-500 W- se pretează numai pentru încălzirea spaţiilor mici de până la 4 metri pătraţi pentru fiecare panou, astfel că un singur panou este eficient doar într-o baie, bucătărie sau hol de acces. Pentru un salon de apartament de 20 de metri pătraţi, sunt necesare până la patru panouri radiante.

- Inerţia termică este practic inexistentă. Un calorifer rămâne cald 30-40 de minute după oprirea centralei, pardoseala încălzită rămâne caldă 2-4-6 ore, spre deosebire de panouri radiante care se răcesc instantaneu după ce au fost oprite/decuplate.

- Faţă de centralele clasice de încălzire, care oferă şi apă caldă, panourile radiante oferă numai căldură.

Panourile radiante oferă totuşi o mulţime de avantaje faţă de toate celelalte sisteme de încălzire tradiţionale, sau în completarea lor, avantaje care vor face ca în timp, majoritatea spaţiilor de locuit să folosească această metodă de încălzire.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.