Reducerea facturii la încălzire. Câteva trucuri de ţinut minte, fără să îngheţăm de frig

(Facebook)

Pentru că se pare că ne mai aşteaptă zile friguroase şi în perioada următoare, factura la gaze reprezintă încă o mare problemă şi ne dă bătăi de cap. Ce este de făcut?

Unele soluţii se pot aplica imediat, altele se pot lua în calcul pentru iarna viitoare.

Revizia, verificările tehnice periodice, dar şi acţiuni adiacente precum eliberarea de orice obiect a radiatorului sau folosirea unui termostat, conduc la o eficienţă mai mare a centralei, deci costuri mai scăzute la încălzire.

Soluţii pentru reducerea facturii la încălzire care se pot aplica imediat

  1. Nu încălziţi mai mult decât este necesar. 18-20 de grade Celsius sunt suficiente pentru o sufragerie, iar în dormitor, hol sau alte încăperi mai puţin folosite temperatura poate fi mai scăzută. Nu lăsaţi niciodată sistemul de încălzire pornit atunci când nu sunteţi acasă. Dacă aveţi centrală, nu este recomandat să o opriţi şi să o porniţi des, pentru că va consuma mai mult. Este suficient să o daţi la o temperatură mai mică când plecaţi de acasă.
  2. Instalaţi termostate ce reglează automat temperatura camerei: mai cald ziua şi mai rece noaptea. De asemenea în camerele nelocuite reglaţi caloriferele la o temperatură mai scăzută, sau le puteţi opri.
  3. Aerisiţi camerele rapid. Cel mai bun mijloc pentru ca aerul proaspăt să intre în cameră este să închideţi instalaţia de încălzire şi să deschideţi fereastra puţin. Este rapid şi în acest mod pereţii camerei nu se răcesc. Nu lăsaţi niciodată deschis sistemul de încălzire atunci când aerisiţi camera. Valabil şi pentru cei care folosesc centrale, dar şi pentru cei care folosesc instalaţiile comune de încălzire de la bloc, dar au instalate robinete de închidere la calorifere.
  4. Dacă nu aveţi instalate geamuri termopan este recomandată izolarea îmbinărilor cu garnituri de etanşare autoadezive pentru reducerea facturii la încălzire. În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.
  5. Nu acoperiţi caloriferele cu perdele sau draperii. Fie că sunteţi racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, fie că aveţi o centrală murală pe gaze naturale, asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite pentru a nu îngreuna schimbul de căldură. Astfel, casa se încălzeşte mai repede.

Soluţii pentru reducerea facturii la încălzire care se pot aplica în timp

  1. Efectuarea verificării tehnice periodice obligatorii la timp şi a activităţilor de mentenanţă sunt necesare pentru a se prelungi durata de viaţă a sistemului şi vor asigura parametrii optimi de funcţionare, evitând consumuri nejustificate.
  2. Izolaţi-vă locuinţa. O izolare adecvată a pereţilor exteriori, a podurilor sau a pivniţelor poate reduce costurile la încălzire până la jumătate. Întrebaţi autorităţile în legătură cu subvenţiile pentru acest tip de investiţii.
  3. Dacă staţi la casă, plantaţi copaci lângă casă. Aceştia nu numai că vara oferă răcoare, iarna protejează casa de vânt.
  4. Instalaţi geamuri termopan. Acestea sunt mult mai eficiente în a reţine căldura. Ferestrele vechi pot fi o sursă de pierderi de căldură. Nu doar geamul, ci şi tâmplăria sau sistemele de închidere necorespunzătoare.
  5. Alegeţi sisteme de încălzire economice. Noile sisteme de încălzire pe lemne ard peleţi sau rumeguş. Sunt 100% automatice şi pot încălzi apa pentru întreaga casă. Emisiile de CO2 au valori neutre dacă lemnul provine din păduri regenerabile. Similar, instalaţiile de încălzire solară în casele bine izolate termic pot produce necesarul de căldură pentru zilele din timpul primăverii şi al toamnei şi pot susţine în acelaşi timp sistemul de încălzire convenţional în timpul iernii.
  6. Montaţi robineţi la calorifere sau termostat de ambianţă. Termostatul poate controla centrala fără a fi nevoie de intervenţia nimănui, iar robineţii sunt necesari pentru a regla debitul agentului termic în cazul în care temperatura creşte peste nevoile dumneavoastră.

Specialiştii au calculat că există o relaţie directă între gradele din termostat şi costurile din factura lunară. Mai exact, dacă veţi scădea temperatura în întreaga casă cu 1 grad Celsius faţă de standardul pe care îl practicaţi la un moment dat, veţi primi acasă o factură cu aproximativ 5% mai scăzută.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook