Cel puţin 70.000 de angajaţi federali au acceptat oferta de concediere voluntară a administraţiei Trump

Casa Albă în Washington, 15 februarie 2024 (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Jacob Burg
13.02.2025

Cel puţin 70.000 de angajaţi federali au optat pentru oferta de concediere voluntară a administraţiei Trump până la data de 11 februarie, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru The Epoch Times.

Numărul lucrătorilor care au acceptat oferta ajunsese la 65.000 pe 7 februarie, după ce 20.000 de persoane optaseră pentru aceasta cu trei zile înainte.

Ca parte a eforturilor sale de a reduce dimensiunea guvernului federal, preşedintele Donald Trump a lansat planul „Răscrucea Drumului” („Fork in the Road”), care oferă angajaţilor federali posibilitatea unei demisii amânate, primind opt luni de salariu integral şi beneficii dacă acceptă să îşi părăsească locurile de muncă.

Oferta a fost făcută după ce Trump a ordonat, în ianuarie, revenirea tuturor angajaţilor federali la muncă în format fizic şi a cerut oficialilor să aplice standarde de performanţă mai stricte.

Judecătorul districtual american George O’Toole Jr. a amânat iniţial termenul limită al ofertei, stabilit pentru 6 februarie, cu patru zile, înainte de a impune o suspendare pe termen nedeterminat pe 10 februarie.

„Instanţa ordonă ca suspendarea actuală a termenului limită de 6 februarie 2025 să rămână în vigoare până la o nouă dispoziţie a instanţei”, se arată într-o notă din dosarul cauzei.

Mai multe sindicate au intentat procese pentru a bloca oferta, susţinând că Oficiul pentru Managementul Personalului (OPM) a încălcat Legea privind Procedura Administrativă şi Legea Anti-Deficit.

Într-un document depus în instanţă, Elena Goldstein, avocat al organizaţiei Democracy Forward, care conduce procesul, a cerut ca administraţia Trump să notifice angajaţii federali despre suspendarea termenului limită.

„În caz contrar, unii membri ai forţei de muncă federale s-ar putea să nu fie informaţi despre prelungirea suspendării termenului limită”, a scris ea în document.

Goldstein a argumentat că planul de concediere voluntară este prea amplu şi nu ia în considerare care posturi sunt încă necesare în guvernul federal.

De asemenea, ea a susţinut că planul este ilegal, deoarece presupune cheltuirea unor fonduri care nu au fost încă aprobate de Congres.

Acest ultim aspect a fost un punct de controversă, având în vedere că actualele alocări bugetare ale Congresului expiră în martie.

Oferta promite că angajaţii care participă vor primi salariu şi beneficii complete până la sfârşitul lunii septembrie.

Criticii au avertizat însă că nu există nicio garanţie că aceştia vor primi întregul pachet de opt luni de plată şi beneficii.

În replică, avocatul Departamentului de Justiţie, Eric Hamilton, a apărat oferta de concediere voluntară.

El a explicat că aceasta oferă o alternativă angajaţilor federali care şi-au structurat viaţa în jurul muncii la distanţă, în contextul în care Trump a ordonat tuturor şefilor de agenţii să „ia toate măsurile necesare pentru a înceta aranjamentele de muncă la distanţă”.

Administraţia Trump a precizat că cei care nu acceptă oferta ar putea, totuşi, să-şi piardă locurile de muncă.

În plus, Trump a semnat, pe 20 ianuarie, un ordin executiv care urmăreşte să reclasifice până la 50.000 de locuri de muncă federale, facilitând concedierea acestor angajaţi.

Ordinul lui Trump exclude de la protecţiile serviciului public angajaţii „care deţin funcţii confidenţiale, cu rol decizional, de elaborare a politicilor sau de promovare a politicilor”.

Într-un proces intentat în instanţa federală, Federaţia Americană a Angajaţilor Guvernamentali a susţinut că preşedintele nu are autoritatea de a elimina protecţiile împotriva concedierii arbitrare a angajaţilor federali.

Administraţia Trump a susţinut, într-un document depus în instanţă înainte de o audiere din 7 februarie, că prelungirea termenului pentru acceptarea programului de „demisie amânată” nu este necesară.

„Extinderea termenului pentru acceptarea demisiei amânate în ultima sa zi va perturba semnificativ aşteptările forţei de muncă federale, va introduce o incertitudine considerabilă într-un program de care numeroşi angajaţi federali au beneficiat deja şi va împiedica eforturile administraţiei de a reforma forţa de muncă federală”, se arată în document.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor