Congresul american condamnă unanim recoltarea forţată de organe în China
focus
alte articole
Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat în unanimitate o rezoluţie fără precedent, luni, condamnând recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong şi de la alţi prizonieri de conştiinţă din China.
Rezoluţia 343 a fost co-sponsorizată de 180 de membri democraţi şi republicani. Printre altele, cere ca guvernul chinez să pună capăt imediat practicii de recoltare forţată de organe şi să oprească persecuţia împotriva Falun Gong, şi face apel la Departamentul de Stat al SUA să ofere o analiză mai detaliată a subiectului în raportul său anual privind drepturile omului.
"China a perpetuat ... unele dintre cele mai sinistre încălcări ... ale drepturilor omului împotriva Falun Gong şi a altor prizonieri de conştiinţă", a declarat Ileana Ros-Lehtinen, membru al Congresului care a introdus Rezoluţia 343 în iunie 2015.
"Practica morbidă şi inumană a regimului... de a-i executa şi a le recolta organele pentru transplanturi ... trebuie combătută în mod universal şi încheiată în mod necondiţionat".
Referindu-se la rezoluţie ca la o "componentă foarte importantă a legislaţiei", membrul Congresului Eliot Engel şi-a exprimat sprijinul său, afirmând că "aceste afirmaţii sunt deosebit de flagrante: autorităţile din închisorile chineze vizează prizonieri din cauza convingerilor lor religioase şi apoi fac profit din traficul cu organele acestor victime. Nu mă pot gândi la ceva mai dezgustător decât atât. "
Chris Smith, reprezentantul Congresului, a numit recoltarea de organe forţată "poate cea mai mare crimă a secolului 21" şi a citat investigaţii independente care estimează că între "45.000 şi 65.000 de practicanţi Falun Gong au fost ucişi pentru organele lor."
Rezoluţia 343 exprimă îngrijorările Camerei Reprezentanţilor americane "cu privire la rapoartele persistente şi credibile privind recoltarea de organe sistematică, sprijinită de stat, de la prizonieri de conştiinţă, fără consimţământ, din Republica Populară Chineză, inclusiv de la un număr mare de practicanţi Falun Gong şi membri ai altor grupuri religioase şi etnice minoritare".
Aceasta afirmă că "uciderea prizonierilor din motive politice sau religioase, cu scopul de a le vinde organele pentru transplant este o încălcare flagrantă şi intolerabilă a dreptului fundamental la viaţă".
Rezoluţia mai condamnă practica de recoltare forţată de organe sprijinită de stat în China şi invită Partidul Comunist şi guvernul chinez să pună capăt imediat recoltării de organe de la prizonierii de conştiinţă, solicitând încetarea imediată a persecuţiei împotriva Falun Gong, inclusiv eliberarea tuturor practicanţilor Falun Gong şi a altor prizonieri de conştiinţă.
Actul legislativ mai încurajează comunitatea medicală americană să crească gradul de conştientizare a practicilor de transplant lipsite de etică din China, şi invită China să permită o investigaţie credibilă, transparentă şi independentă.
Rezoluţia solicită Departamentului de Stat al SUA să efectueze o analiză mai detaliată privind recoltarea de organe, susţinută de statul chinez, de la prizonieri de conştiinţă, fără consimţământ, în raportul său anual pentru drepturile omului.
De asemenea, Rezoluţia 343 solicită Departamentului de Stat al SUA să raporteze anual Congresului cu privire la punerea în aplicare a unei legi existente de restricţionare a furnizării de vize pentru cetăţenii chinezi şi alte persoane implicate în transplantul de organe prin metode coercitive.
Rezoluţia 343 este a cincea rezoluţie adoptată de Congresul SUA, începând din 1999, care condamnă persecutarea grupului spiritual Falun Gong de către Partidul Comunist Chinez, dar prima care se concentreză în mod explicit pe recoltarea forţată de organe.
Ea survine cu puţin înaintea implementării rezoluţiei similare adoptate de Parlamentul European în decembrie 2013 şi iniţiativelor legislative din Israel, Spania, Taiwan, precum şi din alte ţări, care încearcă să oprească fluxul de pacienţi care călătoresc în China în scopul turismului de transplant.
"Această rezoluţie este un important pas înainte în campania globală de stopare a uneia dintre cele mai oribile crime ale drepturilor omului sprijinite de statul chinez - cea de recoltare forţată a organelor de la prizonierii nevinovaţi de conştiinţă din China, dintre care majoritatea sunt practicanţi Falun Gong", a notat purtătorul de cuvânt al Centrului de informare Falun Dafa, Erping Zhang.
"Cerem administraţiei Obama şi următorului preşedinte al SUA să acţioneze în baza acestei rezoluţii şi să pună în aplicare măsuri concrete care să asigure că Statele Unite şi cetăţenii săi nu sunt complici la crimele Partidului Comunist împotriva umanităţii."