Parlamentul European cere Chinei să oprească imediat recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă
focus
alte articole
Parlamentul European a aprobat la 12 decembrie, rezoluţia privind recoltarea de organe sistematică, organizată de statul chinez, de la prizonierii de conştiinţă care nu şi-au dat consimţământul.
Documentul adoptat urmează rezoluţiei Parlamentului European din 2010, planului de acţiune privind donarea şi transplantul de organe al Comisiei pentru 2009-2015, rezoluţia din 2006 privind relaţiile UE-China, cu privire la rapoartele despre organele practicanţilor Falun Gong aflaţi în stare de detenţie, care sunt recoltate şi vândute la spitale, precum şi audierile din decembrie 2009 şi 2012, din cadrul Subcomisiei pentru drepturile omului a acestei Camere.
Având în vedere Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, rezoluţiilor anterioare, precum şi votul de ieri din Parlament, rezoluţia va fi trimisă către Consiliul European, Comisia Europeană, Înalt Reprezentantului Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politicii de Securitate, Reprezentantului Special al EU pentru Drepturile Omului, Secretarului General al Naţiunilor Unite, Consiliul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului şi Guvernului Republicii Populare Chineze şi Congresului Naţional Chinez al Poporului.
Atunci când se efectuează în conformitate cu standardele etice, disciplina medicală a transplantului de organe este una din cele mai mari împliniri ale medicinei moderne. Consimţământul voluntar şi în cunoştinţă de cauză este o condiţie prealabilă pentru donarea etică de organe, iar organizaţiile medicale internaţionale declară că prizonierii privaţi de libertate nu sunt în poziţia de a-şi exprima un consimţământ liber şi că practica de aprovizionare cu organe de la prizonieri este o încălcare a liniilor directoare etice din medicină.
Situaţia din China
Republica Populară Chineză efectuează anual peste 10.000 de transplanturi de organe, şi, cu toate acestea, în luna mai 2013 nu avea încă un sistem public organizat sau efectiv pentru donarea sau distribuţia de organe. Sistemul transplanturilor de organe din China nu se conformează cerinţelor privind transparenţa şi identificarea provenienţei organelor, trasate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la procedurile de procurare a organelor, iar guvernul Republicii Populare Chineze s-a opus unui control independent al acestui sistem.
Din cauza convingerilor tradiţionale care pun accent pe importanţa păstrării corpului intact după moarte, China are o rată foarte scăzută de donare voluntară de organe. Republica Populară Chineză a pus în aplicare încă din 1984 reglementări care permit recoltarea de organe de la prizonierii executaţi.
De ce Falun Gong?
Falun Gong, o practică spirituală care include exerciţii de ”qiqong” şi are ca fundament valorile adevăr, compasiune, toleranţă, a devenit extrem de populară în anii 1990, estimări multiple aproximând numărul practicanţilor la peste 70 de milioane. În iulie 1999, Partidul Comunist Chinez a lansat o persecuţie intensă la nivel naţional, menită să elimine practica spirituală Falun Gong, reflectând vechea intoleranţă a Partidului faţă de mari grupuri independente ale societăţii civile.
Din 1999, sute de mii de practicanţi Falun Gong au fost reţinuţi în mod ilegal şi duşi în lagăre de reeducare prin muncă, centre de detenţie şi închisori, unde torturile şi abuzul sunt o rutină zilnică. În multe centre de detenţie şi lagăre de muncă, prizonierii de conştiinţă Falun Gong formează marea majoritate a populaţiei ca urmare a ordinelor ca aceştia să primească cele mai lungi sentinţe şi cel mai rău tratament.
Pentru a-şi proteja familia şi cunoştinţele, mulţi prizonieri de conştiinţă Falun Gong refuză să furnizeze agenţilor de securitate numele real sau alte date personale, aceasta făcându-i şi mai vulnerabili în faţa abuzurilor.
Creşterea exponenţială a transplanturilor din China
Numărul transplanturilor de organe din China a crescut exponenţial după 1999, concomitent cu începutul persecuţiei împotriva Falun Gong. Această creştere nu pare să se datoreze unei creşteri în numărul pedepselor cu moartea aplicate deţinuţilor sau unui număr crescut de donatori voluntari, în condiţiile în care grupurile privind drepturile omului şi experţii în domeniul judiciar sunt de părere că numărul execuţiilor din China a scăzut în ultimii ani.
Guvernul Republicii Populare Chineze a eşuat să explice într-un mod adecvat, care este sursa organelor în exces. Spitalele chineze au promovat perioade de aşteptare între 2 şi 4 săptămâni pentru un transplant de rinichi şi ficat, şi există cazuri documentate de transplanturi de inimă efectuate cu o notificare de 3 săptămâni în avans. Deoarece organele au o perioadă de supravieţuire foarte limitată odată extrase, termenele scurte de aşteptare sunt cel mai bine explicate de existenţa unei bănci mari de donatori în viaţă a căror organe pot fi extrase la comandă.
Declaraţiile practicanţilor Falun Gong care au fost închişi în trecut, arată că în timpul detenţiei au fost supuşi la teste medicale, incluzând teste de sânge, urină, raze-x, ultra sunete şi alte examinări fizice selective. Natura specifică a acestor examene medicale arată că ele sunt menite să evalueze starea de sănătate a organelor practicanţilor şi potenţialul acestora de a fi transformaţi în surse pentru recoltarea organelor. În general, în cazul celorlalte grupuri de prizonieri nu sunt efectuate teste medicale de acest fel.
Cercetătorii canadieni, David Matas, avocat pentru drepturile omului, şi David Kilgour, fostul secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific, au efectuat o investigaţie cu privire la acuzaţiile privind recoltarea de organe de la prizonieri de conştiinţă Falun Gong în 2006 iar în baza dovezilor circumstanţiale extinse, raportul lor a concluzionat că acuzaţiile erau adevărate şi că este posibil ca zeci de mii de practicanţi Falun Gong să fi fost ucişi pentru organele lor.
Dovezile
În iunie 2001, medicul chinez Wang Guoqi a mărturisit în faţa Subcomisiei privind relaţiile internaţionale, responsabilă de organizaţiile internaţionale şi drepturile omului, din cadrul Camerei Reprezentanţilor a SUA, că spitalele chineze au lucrat în complicitate cu agenţiile de securitate ale statului în scopul de a extrage organele prizonierilor executaţi fără acordul scris al donatorilor, şi că aceste transplanturi au reprezentat o sursă profitabilă de venit.
În 2006, medicii a 17 spitale din China au recunoscut în discuţiile telefonice cu agenţii de investigaţie sub acoperire, că au folosit sau ar putea obţine organe vitale de la prizonieri de conştiinţă Falun Gong pentru transplant, discuţiile cu unii medici arătând implicarea instanţelor locale şi a agenţiilor de securitate în procesul obţinerii de organe.
Cercetătorul şi jurnalistul Ethan Gutmann estimează că aproximativ 65.000 de practicanţi Falun Gong ar fi fost ucişi pentru organele lor din 2000 până în 2008, şi ca un număr mic compus din alte minorităţi etnice şi religioase ar fi fost de asemenea ţinta recoltărilor de organe. Gutman a publicat dovezi care arată că agenţiile de securitate chineze au început recoltarea de organe de la membrii grupului etnic minoritar uigur, predominant musulman, începând cu anii 1990, inclusiv de la prizonierii politici uiguri.
În luna mai 2012, Organizaţia Mondială pentru Investigaţia Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG) a făcut publice transcrierile convorbirilor telefonice şi înregistrările audio ale unor convorbiri dintre investigatorii sub acoperire şi înalţi oficiali ai Partidului Comunist Chinez, în cadrul cărora mai mulţi oficiali indicau că autorităţile centrale luaseră la cunoştinţă şi/sau erau implicate în recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong. Printre cei implicaţi se aflau fostul membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Bo Xilai şi asistentul său, Wang Lijun.
În ianuarie 2013 doctorul uigur, Enver Tohti, a depus o mărturie în Parlamentul European care arată că a fost obligat, în China, să extragă organele unui prizonier împuşcat dar încă în viaţă iar fostul ministru adjunct al Sănătăţii, Huang Jiefu, a recunoscut public că peste 90% din organele transplantate extrase de la donatorii decedaţi, provin de la de prizonierii executaţi în China.
Legislaţiile se schimbă
Comitetul Naţiunilor Unite împotriva Torturii şi Raportorul Special privind Tortura şi-au exprimat îngrijorarea privind acuzaţiile de recoltare de organe de la prizonierii Falun Gong şi au cerut guvernului Republici Populare Chineze să crească nivelul de responsabilitate şi transparenţă în ceea ce priveşte sistemul de transplant şi să-i pedepsească pe cei responsabili de abuzuri.
Uciderea prizonierilor politici şi religioşi cu scopul de a le vinde organele pentru transplant este o încălcare alarmantă şi intolerabilă a dreptului fundamental la viaţă.
Astfel, în Spania, un cod penal adoptat în 2010 afirma că promovarea, încurajarea, facilitarea, publicitatea ori obţinerea unor transplanturi ilegale de organe umane, se pedepseşte cu închisoarea. În 2008, Knesset-ul israelian a adoptat o lege privind trasplanturile, care punea capăt fondurilor de asigurare pentru transplanturile de organe efectuate în urma unor vizite în China, lege care a determinat o creştere cu un procent de peste 60% într-un an, în numărul donărilor de organe în Israel. În Taiwan, Departamentul de Sănătate a cerut medicilor din Taiwan să descurajeze pacienţii să efectueze transplanturi de organe în China.
Ce se cere prin Rezoluţie
Prin votul de joi, Parlamentul European îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de rapoartele persistente şi credibile cu privire la recoltarea sistematică de organe, organizată de stat, de la prizonierii de conştiinţă care nu şi-au dat consimţământul în acest sens, din Republica Populară Chineză, şi care includ un număr mare de practicanţi Falun Gong închişi pentru credinţele lor religioase, cât şi alte minorităţi etnice.
Eliminarea treptată a recoltării forţate de organe de la prizonieri executaţi începând doar din 2015 nu este acceptabilă şi Parlamentul European face apel la guvernul Republicii Populare Chineze să oprească imediat practica recoltării de organe de la prizonieri de conştiinţă şi de la membrii grupurilor religioase şi minorităţilor etnice.
De asemenea, se face apel la Uniunea Europeană şi la statele sale membre să ridice problema recoltării de organe în China, recomandând ca Uniunea Europeană şi statele sale membre să condamne public abuzurile transplanturilor de organe în China şi să sublinieze acest lucru pentru cetăţenii lor care călătoresc în Republica Populară Chineză în această problemă.
Parlamentul European cere o investigaţie amănunţită şi transparentă de către Uniunea Europeană a practicilor transplanturilor de organe în Republica Populară Chineză, şi cere să aducă în faţa justiţiei pe cei care sunt găsiţi că s-au implicat în practici atât de neetice.
Se face apel la autorităţile chineze să răspundă în amănunt la cererile Raportorului Special al Naţiunilor Unite cu privire la tortură, şi alte tratamente crude, pedepse, tratamente inumane sau degradante.
Parlamentul European cere Raportorului Special al Naţiunilor Unite pentru libertatea religiei şi credinţei să ceară guvernului de la Beijing să explice sursa de organe în plus, urmată de creşterea numărului de operaţii de transplant, şi să le permită acestora să conducă o investigaţie în practicile de transplanturi de organe în China.
De asemenea se mai face apel la eliberarea imediată a tuturor prizonierilor de conştiinţă din China, inclusiv practicanţii Falun Gong.