Cel mai înalt oficial din domeniul securităţii din Taiwan vizitează SUA pentru discuţii cu administraţia Trump

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te (Getty Images)
Redacţia
05.04.2025

Şeful Consiliului Naţional de Securitate al Taiwanului a sosit în Statele Unite pentru discuţii cu administraţia preşedintelui Donald Trump, a declarat vineri o sursă familiarizată cu această chestiune, la câteva zile după ce China a încheiat noile sale exerciţii de război desfăşurate în jurul Taiwanului.

Joseph Wu s-a aflat la conducerea unei delegaţii pentru o întâlnire cunoscută sub numele de "canalul special", a relatat anterior Financial Times. Este prima utilizare a canalului de către Trump de la revenirea la Casa Albă la 20 ianuarie, potrivit Reuters.

La începutul acestei săptămâni, armata chineză a încheiat două zile de exerciţii militare în jurul Taiwanului, care a implicat operaţiuni cu rază lungă de acţiune şi utilizarea de foc real în Marea Chinei de Est, marcând astfel o escaladare a exerciţiilor în jurul insulei.

Taiwanul a denunţat China pentru desfăşurarea acestor exerciţii. Statele Unite, cel mai important susţinător internaţional al Taiwanului şi principalul sau furnizor de arme, în ciuda lipsei de relaţii diplomatice oficiale, au condamnat ultimele exerciţii la începutul acestei săptămâni.

Taiwanul este o altă o zonă de tensiune între Statele Unite şi China, ale căror legături au fost puse la încercare de multiple probleme, cum ar fi drepturile omului, originea COVID-19 şi tarifele comerciale, inclusiv măsurile puse în aplicare de Trump în această săptămână.

Tarifele impuse de Trump în această săptămână au supărat, de asemenea, Taiwanul, care le-a calificat drept nerezonabile.

Trump a criticat, de asemenea, Taiwanul pentru că a preluat afacerile americane cu semiconductori, afirmând că doreşte ca industria să se reorienteze către Statele Unite. Cel mai înalt oficial din domeniul securităţii din Taiwan a declarat că sprijinul administraţiei Trump pentru Taiwan rămâne "foarte puternic".

China a intensificat retorica împotriva preşedintelui taiwanez Lai Ching-te, numindu-l marţi "parazit" în urma vizitei în Asia a secretarului american al apărării, Pete Hegseth, în timpul căreia acesta a criticat în mod repetat Beijingul.

China consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu şi l-a denunţat în repetate rânduri pe Lai drept "separatist". Lai, care a câştigat alegerile anul trecut, respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului şi afirmă că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea invaziei chineze din 1949, când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit pe insulă după ce a pierdut un război civil cu comuniştii lui Mao Zedong, deşi cele două părţi nu au mai schimbat focuri de zeci de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor