Casa Albă afirmă că tarifele SUA la importurile din China se ridică acum la 145%

Tarifele SUA pentru importurile din China au fost majorate la 145%, nu la 125% aşa cum anunţase anterior Casa Albă, a declarat joi un membru al administraţiei americane, în contextul în care războiul declaraţiilor dintre Washington şi Beijing privind tarifele continuă, relatează DPA International.
Cifra anterioară de 125% nu includea tariful de 20% anunţat anterior, menit să reducă importurile de fentanil, un drog mortal, pe care preşedintele american Donald Trump îl anunţase anterior, a explicat administraţia.
Administraţia Trump a declarat anterior că a primit oferte de negociere comercială din partea a peste 15 ţări, în urma anunţului de miercuri al preşedintelui Donald Trump, care a afirmat că va întrerupe, 90 de zile, majoritatea tarifelor sale la nivel mondial.
Acest lucru nu înseamnă că s-a ajuns la un acord, dar înseamnă că reprezentanţii diferitelor ţări sună şi pun pe masă oferte clare, a declarat directorul Consiliului Economic Naţional al lui Trump, Kevin Hassett, pentru Fox News.
Nu există „soluţii de-a gata”
Hassett a declarat în repetate rânduri că nu vor exista soluţii de-a gata, ci că negocierile vizează obţinerea unor rezultate personalizate.
Conform declaraţiilor anterioare ale administraţiei, reprezentanţi din peste 75 de ţări au sunat deja la Casa Albă pentru a-şi exprima dorinţa de a se angaja în negocieri.
Deşi preşedintele american a pus pe pauză tarifele pentru majoritatea partenerilor comerciali majori ai SUA, nu a făcut acest lucru pentru China.
Trump a spus că a aşteptat în zadar un apel din partea Beijingului începând de miercuri.
Hassett a mai declarat în interviu că a fost planificată o întâlnire cu personalul superior, după care intenţionau să-i prezinte preşedintelui o listă de priorităţi pe care experţii consideră că Trump ar trebui să le stabilească.
China va reduce importurile de filme din SUA
Între timp, China a declarat că intenţionează să „reducă moderat” numărul de filme americane difuzate în ţară, într-o ripostă neobişnuită la ultimele creşteri tarifare ale Washingtonului.
Impunerea „ilegală” a tarifelor de către guvernul SUA asupra Chinei va „reduce inevitabil şi mai mult popularitatea filmelor americane în rândul publicului intern”, a declarat, joi, televiziunea de stat China Central Television (CCTV), citând un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare a cinematografiei din Beijing.
În schimb, vor fi prezentate mai multe filme din întreaga lume, a spus el.
China are deja un sistem de cote pentru filmele străine, care trebuie, de asemenea, să treacă de reglementările cenzurii chineze înainte de a putea fi difuzate.
Tarifele de retorsiune ale Chinei de 84% asupra importurilor din SUA au intrat în vigoare joi, determinându-l pe preşedintele american Donald Trump să crească din nou tarifele asupra importurilor chineze în Statele Unite la 125%, care se adaugă tarifului de 20% datorat problemei fentanilului.
Trump remarcă „lipsa de respect” din partea Chinei
Trump a justificat măsura afirmând că Beijingul a arătat o „lipsă de respect” pentru pieţele mondiale.
China a promis anterior că va „lupta până la capăt” în disputa tarifară şi a acuzat SUA de şantaj, însă Beijingul nu a răspuns la ultima majorare a tarifelor cu noi creşteri tarifare.
Pe măsură ce tensiunile cu SUA cresc, China îşi îndreaptă atenţia către alţi parteneri.
Beijingul pe linie cu Bruxellesul
Ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, a avut o convorbire telefonică, marţi, cu comisarul european pentru comerţ şi securitate economică, Maros Sefcovic, pentru a discuta aspecte precum consolidarea relaţiilor economice dintre China şi UE.
Potrivit unei declaraţii a Chinei, Wang a criticat strategia tarifară a SUA ca fiind dăunătoare pentru comerţul mondial şi a îndemnat la cooperare pentru a susţine sistemul multilateral bazat pe norme. China şi UE au convenit să înceapă discuţii privind accesul pe piaţă şi îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru întreprinderi, a adăugat oficialul chinez.
China rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai UE. În 2024, a fost a treia cea mai mare destinaţie de export a blocului şi principala sursă de importuri.
Cu toate acestea, UE continuă să înregistreze un deficit comercial semnificativ cu China, care anul trecut a fost de aproximativ 300 de miliarde EUR.