Cât timp este preşedinte, Putin nu va fi judecat în contumacie pentru crimele de război ale Rusiei

Tribunalul special al Consiliului Europei pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei nu îl va judeca în contumacie pe preşedintele rus Vladimir Putin atât timp cât acesta rămâne în funcţie, a relatat Euronews citând oficiali europeni anonimi, potrivit The Kyiv Independent.
Tribunalul internaţional, care este încă în curs de înfiinţare, a fost propus pentru prima dată de Consiliul Europei în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.
În timp ce scopul tribunalului este de a investiga şi urmări în justiţie crimele de război ale Rusiei, Putin nu va fi judecat în absenţă, potrivit a doi oficiali europeni care au vorbit cu Euronews.
Aceeaşi condiţie se va aplica şi altor oficiali ruşi la nivel înalt, inclusiv premierului rus Mihail Mişustin şi ministrului rus de Externe Serghei Lavrov.
Putin, Mişuştin şi Lavrov vor fi judecaţi doar dacă sunt prezenţi fizic la tribunal - un scenariu puţin probabil, având în vedere atacurile continue ale Rusiei, nerespectarea dreptului internaţional şi lipsa de cooperare cu Occidentul.
Putin şi alţi oficiali ruşi ar putea fi judecaţi în absenţă după ce părăsesc funcţia, au declarat oficialii.
Potrivit unui oficial al Uniunii Europene, dispoziţia privind procesele în absenţă a fost inclusă ca un „compromis” şi este acum o „afacere încheiată”.
„La sfârşitul zilei, este vorba despre politică şi negociere”, a declarat oficialul UE.
Context
De la începutul invaziei Rusiei, comunitatea internaţională a discutat diferite modalităţi de a aborda crima de agresiune a Rusiei în Ucraina.
În ianuarie 2023, un grup central de ţări şi organisme politice (inclusiv Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a NATO şi Consiliul Europei) s-a reunit pentru prima dată pentru a discuta înfiinţarea unui tribunal special.
În martie 2025, grupul principal s-a reunit pentru a 14-a şi ultima oară pentru a finaliza documentele juridice tehnice necesare pentru înfiinţarea tribunalului special în cadrul Consiliului Europei.
Documentele juridice includ un acord bilateral între Ucraina şi Consiliul Europei, statutul tribunalului special şi un acord care detaliază gestionarea tribunalului special. Dispoziţia privind procesele în absenţă a fost inclusă în aceste documente.
Kievul este aşteptat să semneze acordul bilateral la 9 mai.